Apropiații lui Filat merg la închisoare, iar el nu!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Negruta, Banaruc, Vicol, Usatîi, Leanca, Gaburici, alți actuali si foști peledemisti sunt in drum spre inchisoare, in timp ce șeful lor de partid, care a dat ordine, nici nu este cercetat penal pentru faptele sale, mai ales dupa ce a fost demis pentru fapte de corupție si trafic de influența. Scuza organelor este mutarea lui Filat in Parlament, unde a obținut imunitate, ridicarea căreia nici nu s-au ostenit sa o ceara.

Dupa ce au fost ascultători si au executat toate schemele lui Filat, aceste slugi, chiar daca unele au fugit, au ajuns sa răspundă pentru faptele ilegale in interes de grup si in particular ale lui Vlad Filat. Culmea este răspunderea personală, pe cont propriu, iar din urma vine abandonarea de catre colegi, care aleg sa renege prietenia, in loc sa-i susțină pe cei care sunt cercetați penal.

Uite asa, rând pe rând, ajung pe banca acuzaților toti cei care au aplecat urechea la cele spuse de Filat, executant ordine in detrimentul interesului Statului, precum si lipsite de ratiune.

Cazul Negruta

Filat bate palma cu Sandulachi, iar Statul achita acestuia o suma impunătoare de bani, având Garanția ca totul va fi bine. Executant in acest dosar a fost ministru Negruta. El acum se scuza ca i-au fost băgate documente la semnat si ca nu este jurist, insa asta nu-l absolvste de răspundere. In final, Negruta este condamnat, iar Filat fericit.

Cazul Eduard Banaruc

Filat avea nevoie de imagine si bani. Imaginea se face cel mai bine prin escrocherie, iar banii prin influența si mita. Primul nu avea timp sa se ocupe de toate. Bă chiar nici nu avea chef sa se implice direct in mai multe chestiuni. De data aceasta l-a gasit pe Banaruc, însărcinat cu afaceri de estorcare de bani si bunuri in numele lui Filat. Istoria microbusului “donat” o cunoastem, a banilor tinuti in safeul gevrnamental tot. In rezultat, Banaruc este cercetat pentru escrocherie si trafic de influența, alaturi de Vicol, iar Filat din nou rămâne curat. Zice ca nu stie nimic si nu este implicat.

Cazul Vicol

Orice sistem corupt are o căpetenii. In Moldova căpetenia corupției si evaziunii fiscale era Inspectoratul Fiscal. Filat s-a utilizat de aceasta instituție pentru a gâtui multi Afaceriști, in special concurenti. Fiscul mai era si colector de mita pentru Partid. Executantul in acest caz a fost Vicol. Din nou Filat nu este implicat oficial. El doar dădea ordine. Dar, se pare ca Vicol a fost mai prost si a inceput sa strângă bani singurel, fara sa achite cotizația la partid. A fost ascultat, urmărit, apoi inchis si cercetat. Ieri a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, cu executare. Vicol a părăsit tara.

Cazul Usatii

Am impresia ca mama prostilor naște doar peledemisti. Din aceasta roadă s-au nascut si persoane asemănătoare lui Andrei Usatii. Ministru de la sănătate a organizat concursuri fictive cu implicarea firmelor colegilor de partid si a lui Filat, insa a ramas cu inima beteaga, cu o operație si cu multe zile in subsol la CNA, dupa care la Pruncul. Si in acest caz, Filat a iesit curat, insa sluga a ajuns pe masa acuzaților. E fericit doar Vlad, dar din urma plânge familia Usatii, ințelegând ca Filat nu are cum sa-i ajute si ca i-a abandonat.

Leanca si Gaburici

Unul a fost un simplu premier, iar al doilea un telefonist prost. In schimb, ambii i-au transferat lui Filat miliarde de lei, dar pentru care vor raspunde numai ei, fara sa fie tras la răspundere si cel care a ordonat, desi in mod normal ar trebui sa se considere aici ca fiind grup criminal, iar Filat sa fie chemat primul la covor. Leanca o sa ajungă la inchisoare, deoarece si-a depășit atribuțiile de serviciu. Gaburici deja este pe banca acuzaților, insa de la inceput cu ceva minor. Ei doi vor raspunde pentru miliardele date lui Filat, numai ca acesta din urma o sa scape basma curată, ca de fiecare data.

Sunt si alte cazuri nefericite in PLDM, despre care o sa afla, rând pe rând, cine si pentru ce au fost sanctionati.

Dupa vreo 20 de condamnări o sa înțeleagă apropiați lui Filat in ce au fost bagati. Pe fir vine nepotul si familia sa. Aceștia tot risca ani buni de inchisoare, mai ales dupa ce au obținut ilegal de la Stat mai multe subvenții de milioane, trecute in contul lui Filat.

Din toata aceasta situatie, inteleg ca este cam penal sa fii prieten cu Vlad Filat. Regret faptul ca unii vor intelege mult prea târziu. 

Comentarii