Antrenament inedit al unor militari din SUA şi Polonia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Militari americani şi polonezi s-au antrenat – la Krasnowo, localitate marcată cu roşu pe hartă, nu departe de graniţa cu Lituania – pentru a se obişnui cu echipamentele, tehnica de luptă şi tacticile adoptate pentru situaţii specifice, cum ar fi trecerea unui mare curs de apă.

În acest sens, genişti din Statele Unite şi Polonia au testat capacităţile de deplasare a vehiculelor de transport, pe teren şi la traversarea unui râu. Americanii s-au declarat încântaţi de cele prezentate de camarazii polonezi.

Asta nu doar pentru că au avut parte de trecerea inedită, a unui curs de apă, dar şi ca urmare a faptului că au participat la montarea unui pod de pontoane, cu genişti polonezi.

Americanii au mai fost instruiţi de gazde cum să mânuie tehnica de geniu, cum să (de)monteze şi să tragă cu armamentul individual de luptă, din dotarea forţelor terestre poloneze, dar şi cum să acţioneze, la nivel tactic, în situaţii menite a evita, de pildă, ambuscadele.

În acest context, americanii şi-au reamintit excelenta cooperare cu aliaţii polonezi, în teatrul de operaţiuni militare din Irak. Finalizată cu asigurarea revenirii tuturor militarilor, din subunitatea antrenată acum în Polonia, de pe tărâm irakian, la casele lor, de peste Ocean.

De altfel, în Irak, militarii polonezi au acţionat excelent şi cu camarazii români, marea unitate trimisă de Polonia, la Ad Diwania, beneficiind de sprijinul unei unităţi speciale de cercetaşi, din Armata României, una lăudată pentru rapiditatea cu care depista regrupările insurgenţilor şi obţinea informaţii, de la localnici, privind acţiunile viitoare ale elementelor înarmate ostile autorităţilor legale.

Armata poloneză are patru categorii de forţe armate: terestre, navale, aeriene şi , din anul 2010, cele speciale.

Recrutarea tinerilor a fost suspendată în anul 2009, la ora actuală doritorii venind în instituţia militară numai pe bază de voluntariat.

Conform unor evaluări efectuate în urmă cu trei ani, statul polonez poate mobiliza, în caz de război, circa 9.531.000 de bărbaţi şi un număr mai mic, cu 200.000, de femei.

Polonia alocă 1,9% din Produsul Intern Brut, pentru bugetul apărării.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole