Antinaționalii în opoziție. PSRM și PN- Partide INTERZISE la guvernare.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă până acum foarte mulți încercau sa transmită opiniei publice că PCRM este pericolul integrarii europene, acum s-au schimbat pozițiile. Principalii INAMICI AI ȚĂRII sunt antinaționalii în frunte cu DODON ȘI USATÎI. Astăzi, nici un partid din RM, nici chiar PCRM de la care s-a desprins liderul PSRM, nu mai riscă să cultive o asemenea ideologie care poate arunca RM în haos unor confruntări și cataclisme politice și etnice, consecințele cărora nu le pot anticipa doar acei ce nu doresc.

Pericolul este unul mare, întrucât alegerile locale sunt pârghiile de putere ale autorităților publice locale și de nivel raional, zis direct- acces la resurse administrative și la cele financiare. Este periculos prin simplul fapt că prin reprezentanții acestor 2 partide, ce merg contrar interesului țării, să acceseze fonduri ce nu vor fi folosite în scopul îmbunătățirii calității vieții oamenilor.

Bălțiul și Orheiul au fost câștigate de niște criminali, aleși prin vot direct, dar nu și Chișinăul. Percepția la moldoveni de cele mai multe ori prinde trăsături neexplicabile. Se dorește o țară prosperă cu oameni care să administreze în interesul și pentru interesul alegătorilor, dar tot aleg pe cei ce deja sunt pățati.

PUTEREA LA NIVEL LOCAL ESTE TOT ATÂT DE IMPORTANTĂ CA ȘI PUTEREA LA NIVEL CENTRAL.  Dacă aceste partide nu vor fi stopate prin alegeri, oprite de alegător, atunci Republica Moldova va avea mari probleme la capitolul democrație și stat de drept, pentru că nu se poate de reformat sistemul cu cei care se opun totalmente valorilor europene și sigur că însuși conceptului de reformare. Acordul de asociere riscă să nu fie implementat, iar la acest capitol Moldova să aibă de pierdut parteneri de dezvoltare, prieteni europeni ce ne susțin prin fapte concrete, și chiar cel mai important, integrarea în Uniunea Europeană.

DODON ȘI USATÎI SAU ”ALIAȚII” DE STÂNGA, acei antinaționali de care tot vorbesc ultima perioadă, nu trebuie să ajungă să preia capitala Republicii Moldova. Dacă le-a reușit în 2 orașe importante de altfel, aici, în Chișinău, pare că se poate forma o majoritate în consiliu PL+PLDM+BPPEM+PDM=26 mandate. Este important ca acum reprezentanții PL să negocieze cu aceste partide și să lase emoțiile la o parte.

Este nevoie acum ca niciodată de negocieri cu ”Ușile deschise” și ca toți reprezentanții de dreapta să aibă abordare responsabilă de gravitatea situației- pentru că cei 2 indivizi bat ”alarmă” dreptei, respectiv și parcursului european al țării. Tema pentru acasă a stângiștilor nu e terminată încă. Ea urmează să fie finisată dacă aceștia vor participa la actul de guvernare la nivel raional, iar ca ultim punct de referință pentru ei este preluarea puterii la nivel central. La modul concret Moldova s-ar putea transforma într-”UN STAT SFÂȘIAT.”

SCORUL VOTULUI POLITIC la nivel național arată că nimic nu s-a schimbat spectaculos față de alegerile generale. Partidul Liberal Democrat (Vlad Filat) a obținut 18,29%, PDM (Lupu-Plahotniuc) – 17,6%, PSRM (Igor Dodon) – 16,6%, PL (Mihai Ghimpu) – 12,64%. Noutățile sunt reapariția pe piața politică lui Usatîi, care a câștigat cu peste 70% primăria orașului Bălți.

USATÎI este o combinație sinistră de MAFIOT care își amenință cu moartea adversarii și kaghebist trimis în misiune de la Moscova să saboteze drumul european al Moldovei.  DODON nu este nici pe departe diferit de precedentul – un politican, fost discipol al lui Voronin, CUMPĂRAT DE MOSCOVA ȘI  ÎNDRĂGOSTIT DE PUTIN. Obsesia moldovenismului filorus și antiromânesc încadrate în discursuri antiromânești agresive, au devenit gesturi maladive pentru Dodon.  Tot ce fac acești indivizi nu este altceva decât chemări și manifestări deschise la destrămarea unității teritoriale a RM, revenirea la spațiul imperiului sovietic, iar de facto asta însemnând renunțarea la independența țării.

SOCIALIȘTI ȘI PRO-RUȘI PE DEOPARTE, ÎNSĂ CU AFACERI DESCHISE PESTE PRUT.

Exemplul lui ION CEBAN care ar apărea în actul menționat cu o firmă cu sediul în Iaşi, Lavros Trans SRL, radiată în 2014; sau ex-generalul maior de poliţie VLADIMIR ŢURCAN, fost comunist- actual socialist ar fi deține o firmă în Sectorul 6, București, Andicar Prestcom Impex SRL, radiată în 2006. Un alt mândru socialist care a dezvoltat business în țara detestată de partidul pe care îl reprezintă este VICTOR SOROCEAN. Firma lui, Moldova SRL, radiată în 2006, cu sediul la Suceava. Tot el a fost găsit pe o listă a deputaţilor care primesc pensii, cei mai mulţi fiind la PSRM, alături de generalul Ţurcan. 47.772 lei – pensia lui Sorocean, iar 161.328,27 lei – Ţurcan (pensie militară).

GRECEANÎI– candidat PSRM la funcția de primar general al Municipiului Chișinău – cunoscută de internauți ca ”Zina Carabina”.  Nici această femeie nu se află departe de șeful său de partid, pătată deja în raportul Kroll. Candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău care ne promite astăzi să facă „ordine în capitală”, în urmă cu doi ani se legase de problema de a-și face ordine în primul rând în afacerile familiste. Soțul acestei … ALEXEI GRECEANÎI, a luat un credit de la BEM de 1,63 de milioane de euro și 500 de mii $. În 2010, fabrica a falimentat. În 2011, o firmă oficial fondată în off-shore, „Alsvit-print”, răscumpără bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei, iar beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi. Straniu este că atunci când liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, promitea dezvăluiri incendiare despre cei care au pus la pâmânt Banca de Economii, Greceanîi a luat apă în gură.

Ajung la concluzia că DUPĂ MONȘTRI ȘI OAMENI.  Există o tagmă de profitori şmecheri care îşi bat joc de acest popor după cum le vrea năravul. Poate aş vrea să devin şi eu un monstru, să nu-mi mai pese de nimeni, de oraş, de ţară, de popor, de oamenii care mă înconjoară, dar cât nu aş încerca, nu voi putea să devin ca ei – îmi pasă.

GRECEANÎI ESTE UN CANDIDAT SLAB cu un trecut controversat.  Nefiind o alternativă, oricum Dorin Chirtoacă trebuie să revină la primărie și să își continuie mandatul, însă de data aceasta prin o majoritate clară de dreapta în Consiliul Municipal Chișinău, și nu o alianță cu comuniștii cum a fost timp de 4 ani.  Greceanîi oricum este păpuşa lui politică a lui Dodon  care trebuie să obțină doar înfrângerea. Dodon își va lua a doua palmă în alegerile locale. Cel mai probabil el își reamintește cum a pierdut oraşul, în faţa lui Dorin Chirtoacă în 2011.

P.S. Chirtoacă trebuie să negocieze clar și transparent, plus să fie conștient că mai este și va fi la primărie datorită partidelor de dreapta. Un simplu mulțumesc nu ar strica să zică public.

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole