Andrian Candu: Împărţirea funcţiilor nu ar trebui să fie prioritară !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri, în cadrul emisiunii Fabrika, toți reprezentanții fostei AIE au insistat ca negocierile să fie reluate, pentru depășirea crizei politice. Reprezentantul PDM, Andrian Candu, a spus un lucru foarte important, de la care cred că și trebuie să înceapă negocierile, că împărţirea funcţiilor nu ar trebui să fie prioritară.

Și întradevăr, după cum a spus și Andrian Candu, important este ca mai întîi să se ajungă la același numitor comun în privința la tot ceea ce înseamnă guvernare. Pentru că pe cetățean nu îl interesează mai mult cine mîine o să fie prim-ministru, dar îl interesează ca viața lui să fie mai bună. Deci nu ar trebui să se vină din start cu anumite puncte, care să indice ce funcții vor unii, și ce funcții vor alții.

Poziția lui Candu a fost susținută de invitatul PL, Valeriu Munteanu, care a mai adăugat că trebuie de asigurat o comunicare și stabilitate politică, în primul rînd pentru partenerii europeni, pentru ca ei să vadă în Moldova o schimbare în bine. Iar dacă PLDM încearcă să manipuleze, ce ține de poziția UE vis-a-vis de Moldova, Candu a făcut o declarație foarte importantă că acordul de Liber Schimb este practic finalizat și doar semnarea este un proces de lungă durată.

După cum și mă așteptam însă, invitatul PLDM a spus că funcția de prim-ministru, trebuie să revină anume ex-lui Filat, pentru că așa au hotărît organizațiile lor teritoriale de partid, iar PDM și PL nu au dreptul să dicteze în partidul lor și viceversa.

Dar, potrivit lui Candu, accentele nu ar trebui să fie puse astfel, pentru că aceleași organizații teritoriale ale PD-lui, ar putea să decidă că funcția de prim-ministru ar trebui să revină anume Partidului Democrat. Și ce se primește în asemenea caz ? Dar dacă și organizațiile teritoriale ale PL-lui decid altceva ? Nu trebuie deci de insistat asupra funcțiilor, pentru că s-ar putea ca PLDM să-și asume mîine președinția Parlamentului, deoarece într-o republică parlamentară, prima persoană în stat este anume Președintele Parlamentului.

Dar ca să fie o mai bună înțelegere, foștii parteneri ar trebui să facă mai puține declarații de presă cît timp vor dura negocierile. Ori noi vedem că PLDM în ultimul timp transmite mesaje anume prin intermediul presei.

Nu ar trebui să fie o prioritate nici cine vine cu o anumită schimbare din acord, contează mai mult rezultatul care trebuie obținut, iar pentru a ști unde mergem, trebuie să știm de unde venim, unde am greșit și unde am fost răi. Iniţial ar fi cazul ca să începem negocierile în cadrul AIE şi apoi să discutăm cu Nicolae Timofti, a mai adăugat Candu.

Eu sper că curînd vor fi și rezultate, rezultate bune pentru Moldova, iar prioritar pentru toți va fi interesul național. După cum am văzut și în cadrul emisiunii, conflicte de interese vor fi, iar cheia alegerilor anticipate este la PLDM. De ei depinde ce va fi mai departe, ce oferă ei Moldovei, o șansă pentru o viață mai bună, sau o criză politică și economică permanentă.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole