Andrei Popov, candidatul lui Renato Usatîi?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe scena politică sesizăm un fel de liniște dinaintea furturini. Este perioada în care toți își măsoară mușchii ca să vadă dacă au vreo șansă pentru a cuceri Președinția, în condițiile în care, cel târziu, în toamnă vom fi chemați la urne pentru a ne alege șeful statului. Pentru că nu am avut prezidențiale de atâția ani, politicianii încearcă să-și amintească de elementele care cu adevărat contează într-un scrutin în care ne alegem președintele. Aici, în comparație cu parlamentarele, contează mai puțin imaginea partidului decât candidatul propus de partid. Va învinge însă candidatul nepătat, înaintat de un partid în ascensiune.

Asta înțelege și Renato Uatîi care se simte victima deciziei Curții Constituționale de a alege diect președintele. Asta pentru că omul nu are 40 de ani pentru candida. Mai mult, nici partidul nu are, în afară de el, un om cu greutate, pentru a fi băgat în cursa prezidențială. Doar că Renato nu s-a resemnat. Este în căutarea unei personalități docile, pe care î-l va susține deschis, sau din culise ca să controleze instituția prezidențială.

Întâmplătpr, sau, nu, la Chișinău a apărut pe nepusă masă un ambasador. Mă referla Andrei Popov, care a renunțat la mandatul de șef al misiunii diplomatice din Austria, declarând presei că are planuri mari. Nu a dezvăluit nimic, doar că nici nu a fost nevoie. Toți știu că Andrei Popov se vrea președine. Este visul lui și este gata să faca pact și cu diavolul pentru a-l transforma în realitate. Popov are imagine de rebel, de personalitatea care a renunțat la Viena de “dragul” țării. Mai mult, el a îndrăznit să se ia de piept cu democrații. Într-un cuvânt Popov e ceea ce își dorește și Renato Usatîi și acum acestora nu le rămâne decât să decidă modalitate se susțienere, una asumată, adică publică, sau mascată.
Concurenții lui Popov
Primul care a anunțat că este gata să candideze, este socialistul Igor Dodon. La fel a făcut aluzii și interpusul lui Victor Țopa, acesta fiind finul lui de cununie – Andrei Năstase. Nici Iurie Leancă nu a eclus că va candidata. La etapa actuală tac democrații, liberalii și liberal-democrații. În cazul PLDM, după cum bine știți, totul depinde de cum va evalua dosarul lui Filat. PL are raiting-urile la pământ, întrucât rivalii au reușit să-i creeze imaginea de paartid controlat de Plahotniuc. În aceste condiții, mă îndoiesc că Mihai Ghimpu va candida, în timp ce nepotul lui, Dorin Chirtoacă, nu are vârsta necesară. Rămân democrații, care au reușit, ca prin minune, să domolească spiritul protestar din societate. Și, acum, având la îndemână resurse administrative, pot propulsa un candidat forte în cursa pentru prezidențile.
În concluzie, îi avem pe Dodon, Năstase, posibil Leancă, caandidatul PD și…de ce nu Andrei Popov, susținut de Usatîi.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole