Andrei Năstase vs andrei năstase, sau despre devierile psihice ale „micului Fuhrer de pe Bâc”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ce părere aveți despre politicienii sau oamenii în general care sunt agresivi în discuții? Care promovează mereu ură, emoții negative, oamenii care nu-și pot stăpâni emoțiile atunci când sunt puși în situația să discute despre cei pe care ei îi consideră „dușmanul numărul 1”? Sunt demni de urmat oare politicienii care comit atacuri la persoană la fiecare ieșire publică? Nu credeți că politicienii care-și atribuie o autoritate superioară și consideră că sunt deținătorii adevărului suprem, suferă de fapt de tulburări psihice?

Nu este un secret pentru nimeni că la Chișinău există personaje politice care pot fi bănuite că ar suferi de anumite devieri psihice. În cazul unora, nu există niciun dubiu că prezintă simptome tipice de psihopatie. Iar psihiatrii moldoveni ar trebui să se ocupe la modul cel mai serios să identifice forma exactă a psihopatiei, în funcție de tabloul clinic al individului. Nu de alta, dar așa se face că anume politicienii conduc sau tind să ajungă la conducerea țării, deciziile luate de ei influențează viețile a milioane de oameni și nu ar trebui ca cei cu devieri psihice să ajungă în funcții de conducere.

Politicianul care se evidențiază prin comportament și prin modalitatea aleasă de el ca să-și arate disprețul față de oponenții săi politici, este Andrei Năstase. Acesta trădează semne vădite că ar suferi de o tulburare psihică incopatibilă cu posturile politice înalte la care râvnește cu atâta ardoare. Andrei Năstase este tipul de politician care își permite să comită atacuri la persoană în adresa oricui. Andrei, dar și fratele său Vasile Năstase, consideră că sunt unicii deținători ai adevărului, demnității și moralei, ceea ce înseamnă că au un sentiment patologic de autoimportanță. Sau cu alte cuvinte aceste personaje politice au o tulburare de personalitate narcisistă. Din păcate, cei mai mulți membri ai partidului Platforma DA, care râvnesc să fie promovați în funcții de conducere în cadrul partidului, tind să copie comportamentul liderului de partid.

Maniera lui Năstase de a impune părerea proprie în mod unilateral și violent trădează trăsăturile unui mic Fuhrer de pe Bâc. Iar protestele și activitatea politică în general constituie un prilej de afirmare personală. Și s-a văzut acest lucru în zecile de imagini video, cele mai elocvente fiind imaginile video de Orhei, la ședința cu respectiva organizație teritorială. Despre acest lucru vorbesc și membrii Platformei DA, iar înregistrările făcute de activistul DA, Aureliu Pisică, reprezintă o dovadă în plus. Cei care nu au audiat respectivele înregistrări, vă recomand să o faceți. O să vă ofere multe răspunsuri.

Andrei Năstase demonstrează constant agresivitate și lipsă de toleranță în dialog cu oponenții politici. Mai nou, acesta le scrie numele cu litere mici pe rețelele de socializare, întărind astfel ideea că prezintă simptome tipice de psihopatie. Năstase se îndârjește și gesticulează amenințător și la ședințele cu organizațiile teritoriale ale Platformei DA, atunci când cineva îndrăznește să-l contrazică. Au fost multe cazuri când s-a îndârjit la jurnaliștii care-i sunt antipatici și alți formatori de opinie care-i critică comportamentul. Vedeți cazurile lui Vadim Ungureanu și Veaceslav Balacci. Chiar și în cadrul emisiunilor TV, Năstase continuă să fie agresiv, ceea ce reprezintă o dovadă clară de dezechilibru psihic și de incapacitate de control asupra impulsurilor.

Caracterul irascibil îl face pe Andrei Năstase inapt să demonstreze stabilitate comportamentală. Asemenea tip de indivizi, atunci când se implică în politică, nu sunt dispuși să îndeplinească promisiunile, nu devin politicieni de „cursă lungă” și aproape întotdeauna ajung să-și dezamăgească susținătorii. Lucru care deja se întâmplă, doar ieri un aprig susținător al Platformei DA a anunțat că părăsește rândurile partidului. Câteva săptămâni în urmă Năstase a fost părăsit de organizații teritoriale întregi. Iar de fiecare dată, replica lui Năstase a fost aceeași: doar gunoaiele și mizeriile părăresesc Platforma DA.

Deși mulți mă vor contrazice și vor considera că Andrei Năstase are un comportament normal, aceasta este o aparență, valabilă în cazul multor persoane cu psihopatii camuflate. Vecinii tipilor maniacali nu sunt conștienți că locuiesc alături de un maniac. Alegătorii unor populiști radicali nu sunt conștienți că votează un despot psihopat. Doar o privire profesionistă poate identifica elementele patologice în comportamentele unor sau altor lideri politici.

Dacă ar fi să-i fie pusă o diagnoză clinică, după toate probabilitățile, Năstase ar fi declarat psihopat paranoic (cu elemente de psihopatie schizoidă). Însă numai un control specializat de laborator va permite confirmarea exactă a diagnozei concrete de care suferă respectivul individ și gradul acesteia. De regulă, asemenea psihopatii sunt moștenite. Dovadă a caracterului nativ poate fi faptul că și alte rude suferă de așa devieri comportamentale. Analizați mai aprofundat comportamentul fratelui său, Vasile Năstase. Poate fi însă și o tulburare dobândită, de pe urma unui impact emoțional suportat în copilărie care a afectat dezvoltarea sistemului nervos central.

p.s.
Recomand să citiți volumul „Psihopatul de alături. Cum să-l recunoşti şi să te aperi de el.”, de Martha Stout.

video simbol:

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole