Andrei Năstase face campanie electorală sau citește agenda politică a guvernării?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

  De la o vreme am obiceiul să deschid dimineața news.yam.md și să mai văd ce se întâmplă prin țară. Glisez și găsesc știri de tot felul. Nu le deschid pe fiecare, ci doar pe cele cu titluri provocatoare, precum știrea despre care doresc să scriu mai jos.Andrei Năstase, despre priorităţile Platformei DA: „Vrem să restabilim încrederea partenerilor externi şi să atragem investiţii masive, care vor crea locuri de muncă bine plătite”. (sursa: jurnal.md)

Frumos titlu, doar că miroase mult a campanie electorală sau și mai interesant este faptul că se simte un pic de manipulare, dat fiind faptul că așa prioritate și-au stabilit cei de la guvernare încă pe la sfârșitul anului 2015, iar acum că suntem în 2018, pot să spun că aceștia din urmă s-au ținut de cuvânt, ceea ce înseamnă că pentru Năstase deja nu mai este loc. Dat fiind faptul că majoritatea investitorilor și partenerilor străini ne-au părăsit țara din cauza Jafului Secolului și alte grave crime, Moldova a avut mult de suferit, iar cei care urmau să vină la putere erau nevoiți să obțină din nou încrederea investitorilor străini. Nu pot să spun că acum Republica Moldova e plină de investitori, însă cel puțin, cunosc mai multe exemple unde pe timpul actualei guvernări au venit diferiți întreprinzători străini cu zeci de milioane USD, care au deschis mii de locuri de muncă.
Acum pe rând voi menționa câteva companii străine care au venit în Moldova pe timpul actualei guvernări:
  • O companie din Japonia numita Fujikura a investit peste 20 de milioane de dolari si a deschis o uzină de cablaje auto la periferia capitalei. La uzină muncesc peste 1200 de oameni, ulterior, această cifră poate urca pînă la 3000 locuri de muncă. Angajații spun că n-au mare treaba de facut, pentru ca totul este automatizat, iar salariile depinde de turele lucrate.
• O altă companie din Japonia, Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), specializată în fabricarea de cablaje, activează la moment la Orhei.  Potrivit reprezentanților companiei, s-au investit  30 de milioane de euro și asigura cu un loc de muncă bine plătit și cu condiții de activitate decente circa 2.500 de persoane.
• La Strășeni a fost deschisă fabrica de producție a cablajului electric pentru automobile, la fel de compania niponă Sumitomo. Investiția este de 25 mln dolari SUA și se vorbește despre 3.000 de locuri de muncă.
• Potrivit raportului de activitate al Ministerului Economiei pentru 2016, compania germană Coroplas, producător de cablaje, a venit în raionul Căușeni cu o investiție ce atinge cifra de 10 milioane euro. La început activau  600 de muncitori, iar ulterior se preconiza oferirea a peste o mie de locuri de muncă.
• Compania Draxlmaier Group, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de cablaje pentru industria auto mondială și-a început producţia la cea de-a treia fabrică din zona economică liberă a Bălţi (ZEL Bălţi) din Republica Moldova în toamna anului 2017. Investițiile sunt destul de mari,  circa 35 de milioane de euro, iar dacă mă refer și la locurile de muncă, atunci se vorbește despre circa 2.500 de muncitori, iar mai târziu se preconizează angajarea a 6.250 de muncitori. Referitor la celelalte două uzine pentru sisteme de cablu auto în Bălţi, atunci prima a fost construită în 2010, iar cea de-a doua a fost deschisă în 2011, după o investiţie de 30 de milioane de euro. Aproximativ 3.000 de angajaţi lucrează în cele două fabrici.
•  Investitor cu nume global venit în Moldova este Frontera Resources, care este de origine americană și care a venit în țara noastră cu minimum 6 miliarde de dolari SUA, este un alt investitor important. În următorii 5 ani ei doresc să cerceteze și să identifice posibilitățile de producere a gazului natural și petrolului exlusiv în Republica Moldova. Despre locurile de muncă este prematur să spun, deoarece la acest moment abia s-au început cercetările, însă se presupune că numărul va ajunge la câteva mii.
•  Și turcii au venit în Moldova. Compania Martur Automotive, producător de huse pentru banchete, a venit în Moldova pentru a se extinde printr-o companie locală. Investiția este de 15 milioane de euro, iar numărul angajaților este în jur de 2.000.
• La începutul acestui an, la Cimișlia a fost deschisă o fabrică de confecții textile, care oferă circa 300 de  locuri de muncă. Investitorii din Turcia spun că fabrica este dotată cu cele mai moderne utilaje și echipamente, iar producția materiei confecționate urmează să corespundă standardelor Europene. În condițiile în care afacerea va demara cu succes, reprezentanții companiei își propun extinderea acesteia.


Citind o știre la fel de pe jurnal.md, am aflat că Republica Moldova ocupă locul 19 în Europa în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiţii străine directe în 2016, potrivit barometrului EY European attractiveness survey. La fel această sursă ne spune că în 2016, ţara noastră a atras proiecte de investiţii străine directe care au generat 3200 de locuri de muncă, faţă de 1000 în 2015.


  Nu prea mă pricep la economie, dar din motiv că am un prieten foarte deștept pe nume Google, am aflat că investițiile străine directe s-au majorat cu 24 la sută în semestrul întâi al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, iar dacă ne referim la sfârșitul lui 2017, atunci numărul investițiilor este tot mai mare.

Este complicat să mai vorbesc despre declarațiile lui Andrei Năstase, deoarece este evident că dumnealui manipulează pentru a aduna voturi, la fel cum promitea Gospodarul de Chișinău, Serafim Urecheanu, salariu minim  de 500 de dolari. Cel mai probabil, aceste promisiuni electorale vin și din motiv că sondajele îi oferă lui Năstase 1%, pe când pragul electoral este de 6%.

Referitor la companii și investitori străini, pot să spun că acestea sunt cele pe care le-am memorat cel mai bine, însă în realitate numărul de investiții este mult mai mare, iar aici mă refer la investitorii care doresc dezvoltarea sectorului IT din Moldova sau la cele  103,8 milioane lei veniți în nordul R.Moldova în 2017. De asemenea este nevoie să menționez și cele două companii italiene care vin cu investiții în Moldova, una de 1 milion de Euro și alta de circa 500 000 Euro. Prima companie se specializează pe creșterea grâului, porumbului și altor produse bio, care sunt exportate pe piața UE. Cea de a doua investiție este efectuată de un grup mare de producere din Torino, care deschide o fabrică de prelucrare fierului și oțelului în Moldova. Lista poate continua, însă acest fapt deja e prea mult pentru falsul Andrei Năstase. Cred că e timpul ca și dumnealui să înțeleagă că partenerii externi au încredere în Republica Moldova și nu mai este nevoie ca el să promoveze aceste idei mărețe, dar inutile.

#PaceShare and Enjoy !

0Shares
0 0
Denis Rusu

Denis Rusu

Sunt o persoană obișnuită, cu preocupari sociale și politice. Nu posed nimic ieșit din comun, doar că nu pot accepta unele lucruri, precum manipularea si victimizarile absurde. Poate ca sunt perfecționist, poate ca mai mult echilibrat, dar mereu am a...

Ultimele articole