Andrei Năstase acuzat că a băgat mână în buzunarele protestatarilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conducerea filialei Orhei ai platformei DA, printre care și liderul local, au anunțat că părăsesc partidul în semn de protest pentru apucăturile lui Andrei Năstase. Cică e autoritar și antidemocrat. Pe mine, personal, mai puțin mă interesează relațiile din interiorul partidului. Ceea ce m-a determinat să revin pe vox.publika este altceva – declarațiile orheienilor despre faptul că banii adunați de protestarii din Piața Marii Adunări au dispărut. Este vorba despre aproximativ 20 de milioane de lei, susțin transfugii platformei DA.

Ion Levința, deja fostul lider al organizației teritoriale Orhei, spune că a fost amenințat și supus unor tentative de ponegrire de către liderii Platformei DA pentru simplu motiv că a încercat să afle unde-s banii adunați în PMAN. După mine, acuzațiile sunt prea grave ca Andrei Năstase să ia apă-n gură, iar tăcerea lui nu face decât să dea credibilitate declrațiilor făcute de ex-platformiștii de la Orhei.

Știu că la noi ești în trend să te întrebi dacă nu cumva și ăștia au fost plătiți de Plahotniuc. Nu știu. În schimb știu că scindările au ajuns și în vârful piramidei Nicolae Chirtoacă, cel care le-a oferit platformiștilor partidul Forța Poporului pentru a transforma mișcarea DA în formațiune politică, își regretă gestul. Cel puțin asta reiese dintr-o declarație a acestuia, în care îi face praf pe Năstase și cei din jurul lui. Îi numește “cretini agresivi”. Această etichetarea mă face să revin la plecprile de azi. ” Comportarea domnului Nastase cât şi a domnului colonel (Chiril Moțpan)…un comportament brutal, neomenesc, prostesc”, spune Vasile Silvestru, unul dintre cei care a decis să părăsească platforma.

Controlul emoțiilor a deveni o problemă pentru Andrei Năstase mai ales după ce nașul i-a spus verde-n ochi că nu mai vrea să plătească facturile Jurnal TV. Victor Țopa este dezamăgit de investiția lui în tv și, respectiv, în politică, motiv pentru care Năstase își iese din pepeni. Finul, care se vedea deja la guvernarea a rămas acum în opoziție și fără o televiziune la care sa deschidă ușa cu piciorul.

Ultimul lucru pe care îl mai poate face este să-l facă vinovat pe Plahotniuc de închiderea Jurnal TV. Și asta chiar dacă nu-I închide nimeni. Televiziunea a decis să renunțe la mai multe proiecte pentru că firma care le dă spațiu în chirile a decis să rezilieze contractul. Sectanții de la Jurnal afirmă că Plahotniuc a pus presiune pe firmă, în timp ce anumite acte făcute publice arată că trustul lui Țopa nici pe departe nu era cel mai bun client, acumulând systematic datorii de două-trei milioane de lei.

Dar e prea rușinos să recunoști că nu ai bani pentru a continua activiatatea. E cu mult mai bine să spui că cineva îți închide gura. Acum Năstase încearcă să valorifice ultima șansă. Dacă nici acum nu reușește să mobilizeze masele, e pierdut. Iar mitul Jurnalului nu mai e la fel de credibil ca în prima zi. Oamenii nu înțeleg de ce după acest pseudo-miting de susținere organizat în fața telviziunii au fost duși în fața CCA. Care este rolul instituției în relația dintre Jurnal și administrația Sky Tower? Chiar nu înțeleg.

Activitatea televiziunii Țopilor este posibilă. Societatea are nevoie de o televiziune a opoziției. Știu că au manipulate și dezinformat, dar, în același timp, să ne amintim că ei au fost cei care au anunțat primii despre crima din Pădurea Domnească. Și ar mai fi exemple, doar că eu unul nu înțeleg de ce televiziunea nu optimizează cheltuielile. Dacă atât de mult țin la ceea ce fac, de ce nu se mută într-un sediu mai ieftin? De ce Cheianu, Durbală, frații Gîțu, Val Butnaru și alți indivizi plătiți cu mii de euro nu renunță la vreo 30 la sută din salariu. Ar fi prea frumos și nici nu ar ajuta la nimic în condițiile în care i-a abandonat Victor Țopa.

Dacă s-ar fi urmărit păstrarea grilei, ar fi procedat ca PRO TV prin 2006-2007, când comuniștii i-au gonit din clădirea Ministerului Agriculturii. S-au mutat pentru că au vrut să-și continue activitatea. Nu și Jurnal TV.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole