Analiză: cum de împărțit funcțiile de Președinte de raion?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cele trei partide și-au spus cuvîntul, bazîndu-se pe unul din următoarele principii, foarte simpliste, de altfel:

1. Partidul din AIE ce a luat cele mai multe voturi desemnează președintele.

2. Numărul de funcții se repartizează conform scorului general pe țară.

Voi demonstra că niciunul din aceste principii nu este funcțional și voi propune un algoritm echitabil ce ar putea ajuta partidele din AIE să aleagă Președinții de raioane. În privința vicepreședinților, nu e problemă, partidele ce nu dețin funcția de președinte vor avea cîte o funcție de vicepreședinte.

Metoda Bologan de partajare a funcțiilor de Președinte de raion:

Explicații tabel: Coloana 1: numărul raionului, conform algoritmului de repartizare. Coloana 2: partidul care va conduce raionul. Coloana 3: Denumirea raionului. Coloana 4-9: mandate de consilier raional obținute de PCRM, PLDM, PD și PL respectiv și în total. Restul coloanelor arată balanța dintre sprijinul oferit și cel primit. În ultimele 3 coloane sunt hașurate celulele ce indică cea mai favorabilă balanță.

Pasul 1: Nu ne intereasează procentele sau numărul de voturi primite la alegerile locale. Ne uităm strict la numărul de consilieri în fiecare consiliu raional. De asemenea, nu ne interesează scorurile obținute de alte partide decît PCRM, PLDM, PD și PL.

Pasul 2: Căutăm raioane în care unul dintre partide a obținut majoritatea în Consiliu. Este vorba de PCRM, care a obținut majoritatea în 6 raioane: Taraclia, Dubăsari, Ocnița, Basarabeasca, Edineț. Cu excepția ultimului, celelalte sunt mici. Doar în Edineț și Ocnița sunt cîte 33 consilieri, în rest – 27. Și Șoldăneștiul mai are 27 de consilieri, dar acolo a învins AIE.

Pasul 3: Aceste șase raioane le dăm la o parte. AIE a pierdut clar acolo, deci nu contează cîte mandate de consilier are fiecare partid în ele. Ne focusăm pe alte 26 de raioane, unde AIE a luat majoritatea (cu excepția Rîșcaniului, unde mai au nevoie de voturi din partea altor consilieri).

Pasul 4: Niciunul dintre partidele AIE nu a luat majoritatea în niciun Consiliu Raional. Deci, e prematur să atribuim 23 de raioane PLDMului și 3 PDului (principiul 1). Pe de altă parte, dacă luăm raportul între numărul de consilieri în cadrul celor 3 partide, ar trebui ca 12 raioane să revină PLDM, 9 către PD și 5 către PL. Problema e: care raioane și cum vor „împărți harta Moldovei” președinții partidelor din AIE? Soluția e simplă: trebuie de aplicat o metodă ce va ține cont doar de scor și nu de alte aspecte politice, economice sau sociale în cadrul distribuirii funcțiilor.

Pasul 5: Aici mi-a fost cel mai dificil să găsesc o metodă echitabilă, bazată pe un principiu simplu și transparent, pentru distribuirea funcțiilor în cadrul raioanelor în care AIE a cîștigat. Am încercat cîteva metode, dar ele nu dădeau rezultate bune.

Principiul: Pentru a alege un Președinte de raion, un partid din AIE are nevoie de SPRIJIN din partea celorlalte partide. Deci, într-un raion două partide sprijină pe al treilea, în alt raion, alt partid este sprijinit. Important e ca sprijinul oferit și cel primit să se echilibreze pentru fiecare partid.

Din acest principiu reies următoarele:

  • Partidele cu mai multe mandate de consilier pot oferi mai mult sprijin, deci pot și primi mai mult sprijin, deci vor deține mai multe funcții.
  • Partidele mai mici, vor oferi mai puțin sprijin, dar prin sprijinul cumulat acordat altor partide, pot obține și ele cîteva funcții de președinte de raion.

Algoritmul: PLDM, ca partid cu cele mai multe mandate alege primul raion. Se alege raionul după următoarele criterii:

  • a. Unde partidul are cele mai multe mandate de consilier
  • b. Unde ponderea mandatelor este mai mare în Consiliu (adică dacă e de ales dintre un raion cu 33 de consilieri și unul cu 35, se dă preferință primului).
  • c. Dacă e egalitate la a. și b., atunci se alege raionul în care AIE a luat cele mai multe procente.

PLDM alege Teleneștiul, pentru că are 14 consilieri și CR Telenești are mai puțini consilieri decît în Hîncești (33 față de 35). Astfel, PLDM a obținut un sprijin de 15 voturi din partea PL și PD pentru a obține postul de președinte de raion. Un lucru important: chiar dacă un partid are nevoie de mai puține voturi pentru a alege președintele de raion, se consideră toate voturile celorlalte partide ca „sprijin”.

De aici și în continuare, pentru fiecare partid se calculează „balanța sprijinului”, ca diferență dintre voturile acordate altor partide și celor primite de la alte partide.

De fiecare dată alege acel partid, ce are o „balanță a sprijinului” mai favorabilă.

Conform acestui algoritm, fiecare partid, cînd vine momentul să aleagă raionul, își va alege regiunea unde a obținut un scor mai bun, deci nu se va face alegerea în defavoarea altui partid.

În urma partajării, utilizînd această metodă, PLDM-ului i-au revenit 12 funcții de președinte de raion, PD-ului – 9 funcții și PL-ului – 5 funcții. Fiecare partid, în raionul în care va deține funcția de președinte, deși nu are o majoritate în Consiliu, totuși are un număr mai mare de membri, comparativ cu celelalte raioane.

Algoritmul propus de mine rezolvă cîteva probleme:

1. Însuși modul de distribuire a funcțiilor.

2. Este un mod transparent de a determina ce raioane trebuie conduse de partidele din AIE. Nu depinde de factorul uman, partajarea făcîndu-se automat.

3. Dă și o explicație la întrebarea: „De ce PLDM, cu 257 de consilieri trebuie să conducă 23 de raioane, iar PD și PL, cu 296 de consilieri împreună, doar 3?”. Răspunsul este dat de principiul: „eu îți ofer sprijin – tu îmi oferi sprijin”. (este vorba de consilieri în CR din cele 26 de raioane disputate).

4. PLDM, chiar dacă nu obține 23 de șefii de raion, totuși își asigură conducerea în cele mai importante și mai mari raione: Cahul, Căușeni, Hîncești, Ungheni, Soroca. PDM ar conduce în Orhei și Drochia, iar PCRM în Edineț.

Pînă la urmă, chiar și copii cînd trebuie să mănînce tort, tot trebuie cumva să-l taie în felii și să guste din el, nu să se uite la tort și să se sfădească.

PS Știu că nimeni din politicieni nu va lua în serios această analiză, oricum o voi trimite pe adresele de e-mail a partidelor. Poate cuiva îi va părea interesantă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii