Analist pe post de inchizitor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Marele "analist politic" Denis Cenuşă

Înţeleg că au fost multe ploi ultima vreme, dar chiar să se înmulţit aşa analiştii de tot soiul ca ciupercile? Datul cu părerea asupra oricărui subiect a devenit o modă. No, dacă ar fi doar un blogger, dar aşa ditamai analist politic, nimeni altul decît Denis Cenuşă.

Încearcă omul să aibă şi el o părere despre tot ce cade în cale. Citesc astăzi cu stupoare  articolul său  – Mitropolia Moldovei şi cele 5 milioane de dolari de la GazPromBank.

Marele analist şi comentator îşi începe analiza sa în felul următor:

Aproximativ 5 milioane de dolari vor fi transferaţi de GazPromBank pe conturile principalei biserici din stat, subordonată patriarhului rus Kiril.

Din prima propoziţie se vede că băiatul e departe de ortodoxie, totuşi recunoaşte importanţa ei, însă cînd scrie că este „subordonată patriarhului Kiril” , demonstrază valorile şi principiile pe care le înpărtăşeşte, şi din ură faţă de Biserica Ortodoxă uită că Ea este subordonată lui Hristos.

„Analistul” Denis Cenuşă, fără a aduce vreo probă sau vreo sursă din care ar  reieşi afirmaţiile sale, tună şi fulgeră de indignare că Mitropolia Moldovei ar primi de la GazPromBank suma de 5 mln $. Pe lîngă lipsa argumentării afirmaţiilor sale „analistul-inchizitor” se porneşte la atac:

Fără o reglementare strictă a cadrului legal, Biserica va continua să se eschiveze de la îndeplinirea unei misiuni social-culturale şi educaţional-religioase în corespundere cu principiile morale şi necesităţile civice ale comunităţii.

Totodată, implicarea agenţilor economici din afară, apropiaţi unor interese improprii aspiraţiilor europene ale R. Moldova, în finanţarea principalei entităţi religioase din ţară, ilustrează o dată în plus imposibilitatea populaţiei şi a statutului de a supraveghea şi limita activitatea „distructivă” a Mitropoliei.

Vo Kak! – cum spune rusul. Aţi înţeles? Pentru a contracara activitatea subversivă şi distructivă a Bisericii Ortodoxe din RM ea trebuie supusă unui control total, pentru a asigura transparenţa şi doamne fereşte să pericliteze procesul de integrare europeană… De rîsul găinilor tovarăş analist. Tătuca Lenin s-ar fi mîndrit cu dumitale.

Să urmărim şirul de expresii nepărtinitoare ale unui analist care scrie pentru gazăturili din Respublica Moldavia:

„bisericile controlate de Mitropolie”, „şefia religioasă”, „„fortăreţei religioase” a Mitropolitului”, „tranzacţiile „religioase””, „Situaţia dată menţine cea mai ofensivă şi incisivă biserică(sic!) din ţară într-o zonă lipsită de obligaţii şi responsabilităţi” etc. putem continua şirul, dar nu cred că are rost, sunt suficiente argumente pentru a demonstra slugărnicia acestui analist pentru michiduţă.

Pentru aşi argumenta „ipotezele” sale despre „biserica incisivă” tovarăşul vine cu următorul argument –

Încă un indiciu care ne apropie de această ipoteză este lipsa de iniţiativă din partea lor pentru acţiuni de caritate, în ajutorarea copiilor de emigranţi, familiilor sărace, bătrânilor răpuşi la pământ de pensii mizere sau a numeroşilor sinistraţi.

Păi domnule, ar fi bine să mai mergi la biserică ca să vezi activitatea misionară pe care o face Biserica Ortodoxă, nu să stai zi şi noapte pe internet, delectîndu-te şi savurînd propriile tale opere.

De asemenea, nu am observat nici un cuvînd în analiza sa despre finanţăarea sectelor şi a altor religii păgînde de la noi din ţară. Spre exemplu, Analistul nu este deranjat de Iehovişti, de finanţările pe care le primeşte Biserica catolică, de toate sectele totalitare precum Biserica Unificării, cunoscută ca secta Moon, deloc nu se preocupă să studieze fenomenul satanist din RM care înfloreşte pe bani en-gros din străinatate. Sau poate el, marele analist, anume din acest motiv s-a speriat că Biserica Ortodoxă ar putea să devină şi mai puternică? Deşi, un profesionist ar trebui să opereze cu poziţia oficială a Mitropoliei, cel puţin să o menţioneze, nu am observat nicăieri nici o menţiune despre dezminţirea lui ÎPS Vladimir cu privire la aceşti bani oferiţi de GazPromBank. Despre poziţia mitropoliei se poate cititi aici.

În concluzie, putem doar să ne punem întrebarea cui servesc acest soi de analişti „democraţi”, „europeni”, „nepărtinitori”, „echidistanţi” şi bine intenţionaţi”?

P.S.

„Dumnezeu cu băţul nu bate” /înţelepciunea poporului./

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii