America se pregăteşte de matriarhat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Chiar dacă abia în anul 2016 vor avea loc următoarele alegeri prezidenţiale peste Ocean, presa americană nu ratează ocazia, la început de an, ca să facă unele pronosticuri, mai ales după ce, cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele Barack Obama afirma că este timpul să vină la Casa Albă… o femeie, ca preşedinte.
O ipoteză în care, de departe, candidata cu cele mai mari şanse de a se califica în confruntarea finală, cu sorţi de izbândă, este chiar Hillary Rodham Clinton.

Fostă soţie a unui cunoscut preşedinte american şi ex-secretar de stat, doamna Clinton are doar două dezavantaje relativ trecătoare.

Starea de sănătate, devenită un semn de întrebare public, imediat după ce a părăsit Departamentul de Stat.

Şi conduita sa, pe timpul uciderii unui diplomat american în Libia, ca urmare a netrimiterii unor luptători, din forţele speciale americane, pentru salvarea respectivului oficial, atacat de insurgenţi locali.

În tabăra democrată, nume precum Chris Christie, Marco Rubio şi Rand Paul, primul fiind guvernator în New Jersey, ceilalţi doi senatori, nu spun mare lucru, cel puţin momentan, alegătorilor americani.

Întrebarea pe care şi-o pun mulţi democraţi este:
Ce variantă forte va avea câştig de cauză?

Hillary Rodham Clinton candidând pentru preşedinţie, secondată de experimentatul Joe Biden?

Sau Joe Biden sprijinit de Obama şi familia Clinton, pentru a câştiga alegerile prezidenţiale, în condiţiile când ar fi secondat, ca vicepreşedinte, de o altă femeie, precum senatoarea de Massachusetts, Elizabeth Warren?

Deocamdată, doamna Clinton respectă regula numărul 1, în alegerile prezidenţiale.

Aceea de a nu se expune prea devreme tirului presei americane, care va observa, cu predilecţie, erorile şi mai puţin succesele viitoarei candidate.

Abia în primăvara acestui an va întreprinde un turneu în care va lansa, succesiv, în mai multe state americane, cartea sa referitoare la perioada în care a condus Departamentul de Stat al SUA.

O mişcare inteligentă, în condiţiile în care administraţia Obama este percepută ca una marcată de concesii multiple, pe plan extern, o slăbiciune pe care alegătorii o vor taxa adecvat.

Percepută ca o fiinţă demnă, pe timpul aventurilor amoroase ale soţului ei, când acesta era preşedintele SUA, şi ca un politician ferm, când conducea Departamentul de Stat, Hillary Clinton are toate şansele să câştige detaşat alegerile prezidenţiale din 2016.

Un an în care, în Europa, la timona Germaniei se va mai afla Angela Merkel.

Dar este puţin probabil ca la Bucureşti şi Chişinău să fie validate electoral, în posturi comparabile, personalităţi politice feminine.

Deşi, în prezent, Republica Moldova are avantajul ca o femeie să conducă ministerul de externe.

Cum va fi primită vestea victoriei posibile a doamnei Clinton, la Beijing şi Moscova este o altă poveste…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole