Ambasadorul SUA ar trebui retras pentru ne-susţinerea intereselor SUA în Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ambasadorul SUA la Chişinău a dat un interviu controversat postului public de televiziune din Republica Moldova şi în care a afirmat, contrar poziţiei oficiale a SUA şi exprimată la Bucureşti, cum că Republica Moldova ar trebui să rămână separată de România în „graniţe sigure”.

Spun de politica oficială a SUA de la Bucureşti, căci cine ştie, poate aceasta este exprimată diferit în funcţie de interlocutor, adică nu mai este o politică ci o simplă gargară. Astfel reprezentanţii SUA au declarat că problema Unirii dintre Republica Moldova şi România este o problemă care ţine strict de relaţia dintre cele două state şi reprezintă un act de voinţă a cetăţenilor de pe cele două maluri de Prut.

Faptul că ambasadorul SUA se exprimă pe această problemă la Chişinău chiar pe postul naţional de televiziune reprezintă o gravă abatere de la conduita profesională. Este absolut necesar ca SUA să prezinte public dacă aceasta a fost doar o opinie personală sau punctul de vedere oficial şi aprobat la Wasghinton.

Acum noi ştim că americanii nu au trimis cel mai bun ambasadorul la Chişinău din moment ce există deja unul la Bucureşti, dar nici nu se pot permite abateri comportamentale care să afecteze serios relaţia dintre România, cu anumite interese în zonă recunoscute de partenerii europeni şi chiar de Federaţia Rusă.

Până şi exprimarea „în graniţe sigure” arată că personajul este în afara oricărui subiect din moment ce Republica Moldova se află cu o parte din teritoriu sub ocupaţie şi nu se întrevede nici o soluţie pentru ca acest deziderat să fie realizat.

El mai afirmă că Unirea „nu ar face lucrurile mai bune”. Aceasta a doua afirmaţie este şi ea de interes din moment ce este evident că lucrurile vor fi de a doua zi mai bune. Nu ştiu dacă omul acesta a putut spune ceva serios în acest interviu, motiv pentru care am să îl pun cu totul sub semnul îndoielii. E ca şi cum am Uni România cu SUA şi am spune că nu ne va fi mai bine.

Nu este însă exclus ca ambasadorul să exprime un alt punct de vedere decât al ţării sale. Cu toţii am văzut filme de spionaj în care se vorbea de „cârtiţe„. Nu de multe ori interesul Federaţiei Ruse s-a grefat perfect pe nevoile personale ale diverşilor oficiali occidentali. Să nu uităm aici de ambasadori care în România afirmau acelaşi lucru pentru ca peste doar câţiva ani să fie acuzaţi în SUA de trădare. Oare aşa se dă cu părerea şi ambasadorul SUA în Coreea de Nord? Spune la postul de televiziune de acolo că o vor duce mai bine, trebuie doar să muncească mai mult şi să uite de Unirea cu Coreea de Sud?

Decât să ţină un ambasador slab, care nu cunoate interesele SUA în regiune şi care sunt legate de cele ale României, mai bine nu ar mai ţine deloc. Un astfel de personaj face rău relaţiei bi-laterale SUA-România.

El ţine să ofenseze şi pe moldoveni: „Moldova este o ţară multietnică”. Cam care ar trebui să fie procentul de români-moldoveni ca ţara să nu mai fie multietnică? Înţeleg că 80% nu este suficient. Poate un 100% sau chiar mai mult? Nu ştie oare ambasadorul că declaraţia aceasta lezează chiar Constituţia Republicii Moldova? Dar de ce nu ar face astfel de afirmaţii tâmpite şi ambasadorul de la Bucureşti, că doar şi aici procentul de români este tot prin acea zonă. Cum ar suna din vocea ambasadorului SUA la Bucureşti afirmaţia că „România este un stat multietnic?”.

Ambasadorul SUA, comunist convins din ceea ce reiese din declaraţii, mai spune cu limbă de lemn că „potenţialul în Republica Moldova este „foarte mare”, iar poporul  R. Moldova este „calificat şi harnic”: „Este regretabil că atât de mulţi cetăţeni au plecat din Moldova de la independenţa ei, nereuşind să găsească un loc de muncă sau să vadă un viitor pentru ei aici. Cred că este foarte important să se încerce să facă lucrurile mai bune aici, pentru ca cel puţin o parte din cei plecaţi să fie atraşi înapoi pentru a contribui.” Aceasta afirmaţie îmi întărăşte şi mai mult opinia cum că omul s-a dat şi el cu părerea căci nici un lucru serios nu a spus. Cum să ceri unor oameni să stea să supravieţuiască cu mai puţin de 200 de euro pe lună? Dar nu ar vrea el să încerce o lună să trăiască ca şi moldoveanul de rând? Dar oare doar atât a înţeles ambasadorul din realitatea din Republica Moldova? A ieşit el pe străzi sau a mers prin sate să vadă ce se întâmplă?

Un interviu care să cuprindă atâtea prostii decredibilizează pe americani şi poate nu ar strica puţin mai multă atenţie. La ambasada SUA din Chişinău nu ar trebui să comande Plahotniuc sau ambasadorul Federaţiei Ruse. Vocea lor prin intermediul ambasadorului SUA la Chişinău nu sună deloc bine.

P.S. Şi ca să fie totul clar: mai mult de jumătate din viaţa de diplomat ambasadorul a petrecut-o la Moscova… adică timp suficient pentru racolare.

Update: Cine este James Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău? Diplomat de carieră cu o vastă experienţă şi cu relaţii la Moscova! În 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaţionale şi în limba rusă. Între 1983 şi 1986 a fost funcţionar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziţia de „general services officer” şi „political officer”. Între 19912 şi 1994 a revenit la ambasada SUA din Moscova pe poziţia de consul general adjunct. Între 1995 şi 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiaţii sovietici. Între 2003 şi 2007 a revenit la Moscova, în calitate de consul general al ambasadei SUA. Între 2007 şi 2019 a fost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev. În 22 Mai 2014 a fost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către preşedintele american, prezentându-şi scrisorile de acreditare la Preşedintele Republicii Moldova în 30 Ianuarie 2015.

sursa aliniatului de mai sus: adev.ro/ocno8a

 

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole