Alianțe, alianțe …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Se vorbește de vreo cîteva luni despre o alianță PCRM-PLDM. Epopeea a început îndată după alegeri, atunci cînd partidele negociau și se căuta o formulă pentru a ieși din criza politică, și constituțională în care ne aflam în toamna anului 2010. Criză care, din păcate, nu s-a reușit a fi depășită de către partidele care ne guvernează. Alianța PCRM-PLDM n-a avut loc în decembrie 2010, și care, spre marea satisfacție a multora din cei care cred că PCRM este capul tuturor relelor din țara asta, nici nu va avea loc în forma în care suntem deprinși să vedem alianțe politice.

Atunci la sfîrșit de decembrie 2010, s-a format Alianța pentru integrare europeană, care a mulțumit opinia publică și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Lucrurile care au urmat însă după formarea acestei Alianțe au decurs așa cum era de așteptat: fără vreun folos pentru opinia publică (care în înțelegerea mea reprezintă poporul) și nici nu a satisfăcut cerințele partenerilor de dezvoltarea.

Dacă e să analizezi mai atent evenimentele care au decurs după formarea Alianței pentru integrare europeană 2, păi se observă că această Alianță n-a lucrat decît la nivelul unu de a împărți funcții în acele aspecte unde toate partidele din alianță erau de acord. În momentele în care nu s-a ajuns la un consens au apărut mereu crize, care au căpătat acum un caracter sistemic pentru Alianță și mulți editorialiști și formatori de opinie au declarat și scris că Alianța nu mai există.

Acum că tot e pregătită opinia publică pentr faptul că AIE nu există se aștepată toți la un deznodămînd, adică la moartea nu doar de facto a AIE, dar și de iure, și formarea unei alianțe noi, cel mai probabil intre PLDM și PCRM, căci formula PD+PL+PCRM este din start privită a fi utopică, căci toți cunoaștem poziția de neclintit a lui Mihai Ghimpu față de partidul comunist.

Din păcate, sau din fericiere (alegeți singuri sintagma care vă place cel mai mult), nu vom asista vara aceasta la formarea unei Alianțe PCRM-PLDM în forma în care ne-am deprins să vedem alianțe. PCRM nu are nevoie acum de o așa alianță, căci asta va arăta că PCRM își dorește cu orice preț revenirea la guvernare, ceea ce nu este chiar așa. Alianța PCRM-ului cu orice partid se va face doar de pe poziții dominante de PCRM, și nici decum de pe o poziție de vasalitate față de nu știu care partid aflat acum pe val.

Nici PLDM-ului nu-i priește o alianță cu PCRM-ul în formula în care ar fi putut fi îndată după alegeri, deaorece, după cîteva plecăi ”specatculoase” din partid, se simte o criză de imagine a partidului și a lui Vlad Filat. Mai mult, plecarea unor figuri importante a arătat că PLDM-ul e și el un partid ca toate celelalte din țara noastră: condus de o persoană și cu finanțări dubioase. O alianță cu PCRM-ul ar agrava și mai mult situația partidului. Spuneam mai sus despre o criză de imagine și a lui Vlad Filat, care, din păcate, nu a făcut nicio reformă importantă de cînd se află la guvernare. Iar argumentele precum că nu totul se face într-o zi nu mai prind acum, oadată  ce ai alimentat opinia puiblică cu promisiuni mari, e greu să le explici acum că totul va mai dura și că mai ai nevoie de timp pentru a face. Aceste argumente pentru un popor înfometat nu au cum să/l hrănească. Oamenii vor salarii, pensii, indemnizații, locuri de muncă. Nu le dai, nu ai votul.

Am să revin acum la alianța între PCRM și PLDM, care, există ”bine merci”  de ceva timp și reușește să șantajeze astfel celelalte două componente ale guvernării. Nu e o alianță declarată și afișată, e mai mult o înțelegere mutuală, care le convine atît PLDM-ului, cît și PCRM-ului pentru a se pregăti pentru noile alegeri pe care urmează să le avem cel tîrziu în primăvara lui 2012. Așa că noi plebea putem să tot așteptăm declarații tari și schimbări radicale de situație în politica țării noastre, dar, trebuie să ținem minte că, politicienii noștri își doresc prea mult să se afle în corabia guvernării și sunt prea șmecheri ca să se sinucidă prin alianțe care nu le dau totul, ci doar o parte a cașcavalului.

Atît pentru azi :).

Comentarii