Alianța pre-electorala PAS-DA: plusuri pentru Nastase, minusuri pentru Maia Sandu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Campania electorala va incepe abia la anul, nu se stie exact cind, dar partidele nerabdatoare sa preia puterea in stat deja construiesc strategii politice. 

Partidul Plataforma Demnitate si Adevar (PPDA) i-a facut cu ceva timp in urma o oferta politica Partidului Actiune si Solidaritatea (PAS) de a merge impreuna la urmatoarele alegeri parlamentare. Oferta lui Andrei Nastase a fost analizata indelung de Maia Sandu, care pina la urma s-a vazut nevoita s-o accepte.

PLUSURI pentru Andrei Nastase:

  • In doi e mai usor. Partidele se unesc, echipa devine mai mare, responsabilitati mai putine.
  • Din punct de vedere a preceptiei cetatenilor, se creeaza senzatia unei opozitii unite (de dreapta), deci mai multa incredere.
  • Maia Sandu cu imaginea, Victor Topa cu resursele (financiare, mediatice, logistice, etc.), ar putea iesi un rezultat comun destul de avantajos.
  • Oamenii s-ar putea sa uite ca in trecut Nasase a fost frate de cruce cu Dodon si Usatii, acum fiind aliat cu Maia Sandu, el pare a fi un adevarat pro-european. Gata, nu mai pune batista pe tambal!

(daca mai cautam, desigur gasim si alte plusuri)

MINUSURI pentru Maia Sandu:

  • Doua partide inseamna doua liste de partid, deci dublu candidati la deputati in parlament. O lista comuna inseamna de doua ori mai putin, deci cu 50% mai putine sanse pentru fiecare parte.
  • Daca ne uitam la sondaje, Maia Sandu are un raiting de 4-5 ori mai mare ca Andrei Nastase. Ori asta inseamna ca Platforma DA vrea sa ajunga in viitorul Parlament cu voturile PAS. Machivelism?
  • Partidelor de la putere le va fi mai usor sa lupte cu un singur partid de opozitie decat cu doua. Sau daca facem analogie cu un razboi, e mai usor sa lupti cu o singura armata decat cu doua odata.
  • Daca nu accepta sa faca alianta, PAS ar fi fost atacat de Platforma DA pe ultima suta de metri inainte de alegeri. Iar asta e un risc major, dat fiind ca deja sunt precedente cand lidera PAS a fost acuzata de DA ca ar face jocul lui Plahotniuc.

(daca mai cautam, desigur mai gasim si alte minusuri)

Retragerea lui Andrei Nastase din cursa prezidentiala in 2016 a facut-o pe Maia Sandu erou national in 2 saptamini. Ea s-a intruchiat in salvatoarea natiunii de catre Igor Dodon, marioneta lui Vladimir Putin, iar Andrei Nastase a devenit brusc neimportant. Alegerile au trecut, dar imaginea politica a ramas neschimbata. Oferta DA venita prematur catre PAS suna cam asa: „Maia Sandu, la alegerile precedente eu m-am sacrificat pentru tine, la alegerile urmatoare va trebui tu sa te sacrifici pentru mine! Cu drag, al tau Andrei Nastase”. Ori ne dam bine seama ca fara ajutorul PAS, Platforma DA nu va putea trece in urmatorul Parlament.

Daca Nastase si partidul lui aveau sa fie o echipa puternica, sa stiti ca niciodata nu le-ar fi propus celor din PAS sa faca o alianta pre-electorala.

Comentarii