Alianța NUD, nudă în fața poporului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-au scurs cinci zile de la ultima manifestație publică a coaliției Năstase-Usatîi-Dodon (NUD). Vorbesc despre așa-numitul forum civic, la care, teoretic, nu trebuiau să vină și liderii politici, dacă tot vorbim de întrunirea reprezentanților societății civile. Dar asta e altă mâncare de pește.

Vroiam să vă amintesc de faptul că, după evenimentul de vineri, toți tac. În lipsă de inspirație, Dodon a revenit la pasiunea lui veche – Chirtoacă, Usatîi a apărut, în sfârșit, la muncă. Zice lumea că l-a văzut deja pe la Bălți. Iar Năstase nici nu se vede, nici nu se aude. Asta deși cei trei au promis, după forum, că vor sintetiza ideile pentru a înainta guvernării un nou set de revindecări. Ca să nu fiu acuzat de minciună, vedeți aici ce scria după forum platforma coaliției NUD – jurnal.md.

Pentru că a trecut și ziua de miercuri, cel mai probabil, nici duminica viitoare cei trei crai nu vor aduna oameni la proteste. Nu pentru că nu și-ar fi dorit să pună presiune pe guvernare, ci pentru că spiritul protestatar s-a stins. Știu că avem o sumedenie de motive să ieșim în stradă, dar, acum, oamenii au nevoie de un nou suflu. Expresii precum “uzurpare de putere”, „stat captiv” nu mai sunt în stare să mobilizeze masele. E prea abstract pentru oamenii simpli, care nu vor decât să scape de sărăcie.

De cealaltă parte, la două săptămâni de la învestirea guvernului, au apărut primele semnale de stabilitate. E prea devreme să vorbim de realizări, dar, în același timp, nu avem motive să criticăm Guvernul Filip. Nici eu nu sunt de acord cu cei care încearcă să mă convingă că odată cu alegerea Cabinetului de Miniștri s-a ieftinit gazul și carburanții. Se datorează, în primul rând, reducerii prețurilor de import. Dar să nu uităm că petroliștii și nici MoldovaGaz nu taie din prețuri până când autoritățile nu le dă din deget. Cu un Guvern interimar s-au făcut că plouă.

E greu să anticipăm lucrurile în condițiile în care planurile Guvernului ar putea fi dat epeste cap de o eventuală imposibilitate a Parlamentului de a alege la primăvară președintele. Spre bucuria alianței NUD, asta ar însemna alegeri anticipate. Un lucru e cert. Filip a pășit cu dreptul. Instituirea moratoriului asupra controalelor la întreprinderi, implementarea serviciului 112, reforma CNI și nu, în ultimul rând, susținerea vădită a partenerilor europeni, sunt doar câteva lucruri, care îl vor ajuta să vină cu un raport pozitiv în fața poporului după o sută de zile de mandat.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole