Alegerile şi Unirea: cui să daţi votul şi cine va ieşi preşedinte

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mulţi unionişti se declară nemulţumiţi de faptul că la nivel de clasă politică nu s-a găsit un consens astfel încât forţele unioniste să poată merge înainte cu un singur candidat.

Eu personal consider că acest fapt nu prezintă importanţă şi că este chiar mai bine că nu s-a ajuns la un candidat unionist. În primul rând acesta nici nu putea să existe deoarece în Republica Moldova la ora actuală nu există o figură reprezentativă suficient de puternică astfel încât să se poată impune şi să câştige încrederea celorlalţi. Asta ca să nu mai spun că la nivelul clasei politice de la Chişinău nu se întrevede nici o figură pe care am putea-o cataloga ca de preşedinte al unei ţări. Candidaţii înscrişi şi acceptaţi trebuie să fie sinceri cu ei şi să recunoască că nu are nici unul un statut specific  unui preşedinte.

Dacă am fi avut o figură carismatică, precum fostul preşedinte al României domnul Traian Băsescu, cu siguranţă că toată lumea ar fi acceptat o astfel de formulă de candidat unic, dar nu a fost cazul să fie.

Dincolo de acest lucru, un candidat unionist unic ar fi politizat dar şi marginalizat ideea unionistă. Acest deziderat nu este al unui partid ci dreptul tuturor. Unionişti sunt în toate partidele din Republica Moldova şi trebuie cu toţii să acceptăm că teama i-a ţinut de o exprimare publică.

Putem noi alege cine este mai unionist dintre ei? Şi chiar dacă ar fi, este suficient să fii cel mai unionist, dar să nu dispui de capacitatea de a reprezenta cel mai bine această idee?

Spre exemplu în acest moment partidul cu cel mai mare număr de unionişti nu este PL, aşa cum s-ar putea crede, ci chiar PD-ul. Numărul de primari unionişti care sunt membri ai PD depăşeşte cu mult numărul de primari ai PL-ului.

Cu cine să votaţi

Alegerea este una simplă în primul tur de scrutin, cât şi în al doilea: în primul rând este necesar să mergeţi la vot pentru că fiecare vot contează, indiferent cui îl veţi da. Fiecare vot pro-european duce la diluţia importanţei votului anti-european. Orice vot care vine spre oricare din candidaţii pro-europeni şi / sau pro-unire reprezintă un succes.

Tocmai de aceea vă recomand să mergeţi la vot şi să exprimaţi în mod sincer alegerea dumneavoastră. Dacă vă place un candidat atunci puneţi ştampila cu încrederea că aţi făcut un lucru bun: democraţia va avea de câştigat.

Votul tău va face ca să existe turul doi, ori acolo lucrurile se desfăşoară după un alt tipar. Nu prezintă importanţă cu ce număr de voturi se va intra în turul doi, contează că după primul vot totul se resetează. Ba mai mult: experienţa arată că de cele mai multe ori candidatul situat pe locul II va lua locul I, deoarece votul în general este unul antisistem. Ori acum nu prezintă importanţă cine intră în turul doi ci doar să se intre.

Cine va ieşi preşedinte?

Experienţa arată că locul II va ieşi preşedinte prin coalizarea votului celor care în turul I nu au dorit să voteze cu stânga pro-rusă. Cum pe acest eşalon nu există alernativă, şansele ca să poată aduna voturi din altă parte nu există.

Chiar dacă anumite forţe declarat europene ar încerca să mute o parte din voturi, acest lucru nu se va întâmplă. În ziua de astăzi partidele se duc după votanţi şi nu votanţii după partide. Nu veţi vedea niciodată votanţii PL-ului să voteze cu Igor Dodon nici dacă Ghimpul le va spune că este cea bună soluţie, iar la PD situaţia este similară. Partidele se preling pe lângă intenţiile alegătorilor pentru a pretinde să sunt reprezentativi.

Practic bătălia se duce acum pentru locul II, deoarece locul II în turul I va asigura locul I în turul II.

Şi cine va fi pe locul II?

Cu siguranţă că Marian Lupu, liderul aparent al PD-ului. Marian Lupu are în aceste moment cele mai mari şanse de a fi preşedintele Republicii Moldova şi în comparaţie cu Igor Dodon reprezintă cea mai bună soluţie.

Indiferent ce spun sondajele despre intenţiile de vot, acestea rămân doar intenţii dacă nu se şi materializează. De asemenea sondajele nu reflectă ceva: puterea partidelor bine organizate şi finanţate de a mobiliza electoratul la vot. Apoi mai sunt întotdeauna 2-3 procente care se iau în plus de cei care deţin aparatul de stat.

Este acest lucru o dramă pentru procesul de Unire al României cu Republica Moldova? Ba chiar deloc şi asta deoarece Marian Lupu se va duce după cum va bate vântul. De asemenea se poate vedea cu ochiul liber că acesta a renunţat deja la declaraţiile anti-unioniste.

Poate face ceva Marian Lupu împotriva unionismului? Nu poate şi nici nu îşi doreşte acest lucru, pentru simplul motiv că dependenţa lui de Plahotniuc arată că dacă se dorea aşa ceva s-ar fi făcut.

Să nu uităm că procentul de unionişti a crescut cel mai mult sub regimul PD al lui Vlad Plahotniuc, ori dacă acesta ar fi avut în gând stoparea lui ar fi realizat-o în fazele incipiente. Republica Moldova nu este stat de drept ca să presupunem că le-ar fi fost frică de lege.

Şi dacă totuşi iese Dodon preşedinte?

Pentru unionişti acesta este scenariul cel mai pozitiv şi de dorit. Ieşirea lui Igor Dodon va duce la două lucruri ce împing mai repede spre unire:

  • coalizarea forţelor din societate în faţa pericolului deturnării direcţiei româneşti / europene;
  • împingerea Republicii Moldova într-o profundă criză financiară deoarece dacă Dodon se ţine de promisiuni şi rupe relaţiile cu Europa şi România nu va avea nimic ce pune în loc; practic în ultimii cinci ani principalele investiţii în Republica Moldova s-au făcut cu bani din România, principala piaţă de desfacere a devenit România, cel mai mare investitor din Republica Moldova este România; Rusia nu şi-a propus şi nici nu doreşte să asigure finanţarea Republicii Moldova; nu a făcut acest lucru nici în perioada comunistă şi nici acum; venirea lui Dodon ar fi salutară pentru unionişti deoarece ar distruge şi ultima speranţă că ar putea apărea un alt sistem ce să facă al doilea stat funcţional.

Practic pot afirma că alegerile prezidenţiale vor fi câştigătoare pentru unionişti. Ieşirea lui Dodon ar grăbi Unirea, iar menţinerea actualei puteri ar continua mersul sigur referendumul Unionist din 2018.

Între timp vă invit la primul film de propagandă realizat de Federaţia Rusă(propagandă căci nu are pic de adevăr) şi difuzat în România:

El a apărut ca şi răspuns la un spot ce promovează adevărul istoric:

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole