Alegerile prezidențiale din Ucraina: candidaţii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată că principalii actori politici din Ucraina au decis asupra candidaturilor în alegerile prezidențiale care vor avea loc la 25 mai, anul curent.

În cadrul unui congres, Partidul Regiunilor l-a înaintat pe Mihail Dobkin, care promite stabilizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă.

Din partea celor trei partide, care au stat în fruntea „Euromaidanului”, urmează să candideze oligarhul Petr Poroşenko (Partidul „Udar”), Iulia Timoşenko (Partidul „Batkivşina”) şi Oleg Teagnibok (Partidul „Svoboda”).

Sondajele de opinie indică faptul că lupta pentru fotoliu de preşedinte se va duce între Iulia Timoşenko (proaspăt ieşită din puşcărie) şi miliardarul şi fost protector al fostului preşedinte Victor Iulenkom, Petr Poroşenko (supranumit„regele bomboanelor”).

O figură mai „exotică” este Dmitri Iaroş, liderul „Sectorului de Dreapta”, organizaţie paramilitară, transformată recent într-un partid politic. Un avantaj al lui Iaroş reprezintă carisma de lider şi prezenţa în mass-media din Ucraina, Rusia şi Occident. Acesta va concura cu Oleg Teagnibok pentru întâietatea pe segmentul electoratului naţionalist. Un fapt care trebuie remarcat este că aceşti doi candidați sunt, de facto, unicii reprezentanți ai „Euromaidanului”.

Deocamdată, nu este clar în ce condiţii vor avea loc alegerile. Crimeea, cu populaţie preponderent rusofilă, nu se află sub controlul autorităţilor de la Kiev, iar o bună parte a regiunilor din Vest continuă să se afle în mâinile autorităţilor „revoluţionare” (care au interzis activitatea Partidului Comunist şi Partidul Regiunilor).

update: Astăzi, 30 martie, liderul Partidului „Svoboda”, Oleg Teagnibok a anunţat că este dispus să se alieze cu „Sectorul de Dreapta” şi Dmitro Iaroş.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole