Alegerile prezidențiale dezbină opoziția și consolidează guvernarea

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldovenii vor fi chemați la urne pentru a-și alege președintele, cel mai probabil, în toamnă, afirmă președintele Parlamentului. În aceste condiții e clar că decizia Curții Constituționale avantajează, din nou, guvernarea. Mai exact, candidatul sau candidații puterii. De ce? Vă explic în cele ce urmează.

Dezbinarea opoziției

După cum bine știți, până mai ieri se crea impresia că actuala majoritatea parlamentară nu are sorți de izbândă, de altfel ca și Guvernul Filip. Presiunea era atât de mare, încât unii le numărau zilele. Dodon, Usatîi și Năstase înaintau noi și noi ultimatumuri în fiecare săptămână, iar pe 20 ianuarie am fost la un pas de un nou 7 aprilie 2009. Treptat, dar sigur Guvernul Filip a început să taie din turațiile protestarilor, prin acțiuni concrete, fie ele chiar și populiste. Vineri, însă, opoziția a primit o nouă “jucărie” și acum nu-i mai arde a proteste.

Curtea Constituțională le-a schimbat radical prioritățile. Acum vreu să văd dacă Usatîi, care nu poate candidate la președinție pentru că nu are 40 de ani, îl va susține pe colegul său Dodon în campania pentru prezidențiale. Pentru că ideologic așa ar fi corect să susții candidatul prorus. La fel sunt curios dacă Andrei Năstase este gata să o susțină pe Maia Sandu sau poate invers. Aici trebuie să recunoaștem că, întâmplător, sau, nu chiar, guvernarea nu doar că i-a îndreptat pe căi diferite, ci i-a dezbinat. I-a ttransformat în concurenți sau poate chiar și în dușmani.

Consolidarea guvernării

Guvernarea, în schimb, a câștigat timp prețios. Acum, ca niciodată, Guvernul și cei care l-au votat au nevoie de timp pentru a demonstra performanțe. Nimeni nu mai crede în promisiuni goale. Asta presupun că înțelege și Cabinetul Filip, care pedalează puternic pe reducerea tarifelor. Concomitent, puterea încearcă să recapete și încrederea europenilor. Pentru asta s-a votat reforma Procuraturii, s-a desemnat transparent un candidat bun pentru șefia Băncii Naționale și s-au reluat negocierile cu Fondul Monetar.

Ca orice puterea își va dori și fotoliul de președinte, iar asta înseamnă că la toamnă alegerile prezidențiale vor fi un adevarat test la jumatate de mandat. Problema este că guvernarea nu are un lider capabil să-l înfrunte pe Dodon, cel puțin. Iar avantajul este că în față e ceva mai mult de o jumătate de an, timp în care Filip, fiind premier, are la mână toate instrumentele pentru a-și construi imaginea necesară ca să se ia de piept cu Dodon în turul doi. Premierul, spre deosebire, de socialist are o platform de promovare cu mult mai bună. Asta chiar dacă e mai simplu să apari în fața alegătorilor din opoziție. Nimeni nu are ce să-ți reproșeze.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole