Alegerile locale pe ultima sută de metri (video)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerile locale generale au ajuns pe ultima sută de metri. Astăzi membrii Comisiei Electorale Centrale au mers la una din cele trei tipografii de stat, care vor tipări buletinele de vot pentru fiecare secţie de votare. Angajaţii tipografiei au prezentat matricea buletinului de vot, dar şi întreg procesul de tipărire al acestuia. Primele buletine tipărite astăzi au fost cele pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal Bălţi. Astfel de buletine urmează a fi tipărite în număr de circa 102 mii. Buletinele de vot, care vor fi utilizate în alegerile din 5 iunie, au mai multe elemente noi.

Buletinele pentru alegeri în diferite funcţii, în diferite localităţi, vor avea şi culori diferite. Hîrtia propriu-zisă va fi albă, dar culoarea va fi aplicată sub forma unei plase cu zece elemente de protecţie. După cum a menţionat Preşedintele CEC Iurie Ciocan, buletinele utilizate la precedentele alegeri conţineau doar cinci semne de protecţie. Astfel, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale şi municipale în Chişinău şi Bălţi buletinul va fi de culoare bej, pentru alegerea primarilor municipiilor Chişinău şi Bălţi – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile săteşti, comunale, orăşeneşti, municipale – gri, iar pentru alegerea primarului satului, comunei, oraşului şi municipiului Comrat –de culoare roz.

Un alt semn de protecţie este şi numărul circumscripţiei şi numărul biroului electoral aplicat pe fiecare buletin de vot, „…ceea ce înseamnă că buletinul utilizat la biroul 59, niciodată nu va fi valabil la biroul 46 şi nu va putea fi calculat. În aceste condiţii este integral eliminată posibilitatea utilizării acelor manipulări despre care se vorbea că ar putea avea loc”, a concretizat Iurie Ciocan. Deoarece în fiecare localitate vor fi aleşi atît primarii, cît şi consilierii locali şi raionali, numărul buletinelor este unul foarte mare. Potrivit lui Ciocan, pentru fiecare funcţie electivă se tipăreşte un buletin de vot. Astfel, tipografiile vor tipări peste 8 milioane 200 mii de buletine, în comparaţie cu circa 2,7 milioane de buletine tipărite pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. La fel şi lungimea buletinelor este foarte diferită. Potrivit lui Iurie Ciocan, acest lucru este determinat de faptul că în unele localităţi candidează cîte trei-patru candidaţi, iar în altele mult mai mulţi.

Drept exemplu Ciocan a menţionat municipiul Comrat, unde în cursa pentru ocuparea funcţiei de consilier municipal s-au înscris 87 de concurenţi. În aceste condiţii buletinul ar trebui să aibă o lungime de peste doi metri. CEC, însă, va lua o decizie pentru a aproba un alt model de buletin. Potrivit Preşedintelui CEC, tipografiile vor finisa tipărirea tuturor buletinelor în decurs de 5-6 zile, iar începînd cu ziua de joi, 2 iunie, acestea deja vor începe a fi transmise secţiilor de votare. Totodată, Ciocan a amintit tuturor candidaţilor că în caz că doresc să se retragă din cursa electorală, o pot face pînă în seara zilei de sîmbătă, 28 mai. După această dată, orice modificare în buletine va fi interzisă.

La tipografie

 Eu pentru Noi.

Comentarii