Alegeri parlamentare in Germania: Lucruri interesante se petrec in epicentrul politicii europene (UE)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

(Un punct de vedere din Moldova vizavi de rezultatele alegerilor in Parlamentul de la Berlin)

Principalele partide, cel de dreapta – Crestin Democratii (CDU), in frunte cu Angela Merkel, si cel de stinga – Social Democratii (SPD) condusi de Martin Schulz, au luat mai putine voturi decat la scrutinele precedente, ceea ce inseamna ca legitimitatea partidelor traditionaliste este in cotinua scadere.

Efectul este ca un nou partid, catalogat de extrema-dreapta, pentru prima data dupa cel de Al doilea razboi mondial a ajuns in Parlamentul de la Berlin. E vorba de Partidul Alternativa pentru Germania (AfD). Or daca ne amintim ca si Partidul National Socialist (NSDAP) condus de Hitler a fost tot un partid de extrema dreapta, putem spune ca politica germana evolueaza pe o cale nu prea democratica.

Care e cauza? Relativ cauza e similiara cu accederea la putere a nazistilor. In contextul geopolitic actual in care imaginea imigrantilor islamici devine tot mai neagra in Europa, noul partid care a intrat in Parlament – AfD, a acumulat aproape 13% din voturi prin promovarea mesajelor xenofobe, sau frica de dusmanul extern – imigrantii noneuropeni.

Aceasta evolutie politica interna in Germania la sigur va avea repercusiuni directe la nivelul politicii celor 28 statele membre UE.

Uniunea Europeana s-a format timp de jumate de secol pe politica muliticulturalismului, adica prin promovarea societatii deschise fata de toate etniile. Aceste principii care stau la baza formarii si dezvoltarii UE devin perimate. Or rezultatul alegerilor din Germania este un prim indicator care arata clar ca mentinerea UE va deveni tot mai complicata in viitor. Daca pentru americani o Uniune Europeana in criza este ceva negativ, pentru Rusia din contra. Putin si armata sa abia asteapta sa salveze popoarele crestine din Europa de pericolul islamic.

Indiferent cum evolua lucurile in urmatorii 4 ani, Germania va fi condusa tot de Angela Merkel.

Comentarii