Alegeri 2014: orgoliu, frustrare și răzbunare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Politicienii mint când ne spun că trebuie să alegem în acest an între „viitorul european” și „întoarcerea în trecutul comunist”. Prin tot ceea ce fac în ultima perioada ne arată că se pregătește o puternică luptă pentru funcții pe interiorul Coaliției.

Cu cât se apropie campania electorală cu atât mai disperați analiștii verzi încearcă să genereze în opinia publică o dezbatere care să ducă la anularea deciziei Curții Constituționale privind imposibilitatea lui Filat de a mai deține o funcție publică.

Ziarul național, aparținând liderului PLDM, mă rog, finanțat de Ion Rusu, nașul cu business la Spitalul Republican‎, cum l-a numit presa, publică pe bandă rulantă „opinii” ale analiștilor PLDM, în care aceștia încearcă să ne convingă că dacă decizia CC legată de Filat rămâne valabilă, este un precedent periculos și dacă vin comuniștii la guvernare, e în pericol și Leancă, Plahotniuc și alții. Și care este problema societății dacă ei sunt în pericol? Lasă să răspundă dacă au făcut ceva rău. De ce crede Filat că sperie societatea cu asta, n-am înțeles. Dacă marele pericol este ca el și Plahotniuc să rămână fără funcții, cred că CC a făcut o treaba tare buna pentru țară. Și poporul sunt sigur că gândește la fel.

Verzișorii analitici nu încearcă însă să sperie doar societatea, ei încearcă să-l sperie și pe Leancă, pe miniștrii cabinetului său. În acest fel, Filat speră să se poată folosi de credibilitatea lui Leancă și să „sensibilizeze” opinia publică, așa cum ne-a mai „sensibilizat” de câteva ori și am rămas cu ochii în soare. Ei ne spun ca dacă CC nu-și anulează decizia legată de Filat, se anulează tot ce a făcut Guvernul Leanca, nu ne mai integram în UE și alte bazaconii. Probabil și vizele ni le pune europa înapoi dacă Filat nu revine premier. Verzișorii ar mai trebui sa citească și altceva, în afara ziarului național de partid, ca să afle că PCRM demult a depus la CC o sesizare pe o temă asemănătoare și a fost respinsa.

Citiți și: Râdem, glumim, dar cu Ghimpu ce facem?

Cineva îmi spunea zilele trecute că Filat se agită pentru că urmează să iasă decizia de la CEDO, în care i s-a respins plângerea făcuta pe Curtea Constituționala, pe motiv că funcția de premier nu e un drept al omului și că plângerea lui nu e admisibila nici măcar la judecata. Astfel, liderul PLDM încearcă să folosească un tertip pentru a isteriza societatea, așa cum a mai făcut-o de atâtea ori în folosul său personal. ‎Iată cum se explică poate faptul că Filat a tăcut în toată această perioada și nu a mai zis nimic de decizia CC, de fapt el aștepta o soluție favorabilă la CEDO, chiar dacă nici aceasta nu l-ar fi ajutat la mare lucru.

„Precedentul” creat de Curtea Constituțională, cum zic verzișorii analitici, este foarte bun, DA, toți cei care sunt corupți, nu au ce căuta în funcții. Ar trebui bunul simț să le spună asta, nu CC. Poveștile că Filat nu a fost dovedit corupt, sunt doar povești. Toată țara l-a auzit în interceptările telefonice cum dădea indicații, Filat a recunoscut că e vocea lui, niciodată nu a explicat de ce a făcut asta, s-a mulțumit să spună „e răfuială politică”. Ok, e răfuială politică, dar de ce dădea el astfel de indicații la Fisc în timp ce la televizor încerca să ne arate cum luptă cu mafia? Asta nu a explicat niciodată. Iar poporul l-a sancționat deja pe Filat retrăgându-i încrederea și scoțându-l din topul primilor politicieni, poate cea mai dură sancțiune de la Roșca încoace și cea mai rapida prăbușire a unui politician.

De ce credeți că Filat îl atacă pe Ghimpu? Pentru că e proromân și vrea să-i fure electoratul? Nici vorbă. Filat vrea să-l scoată din joc pentru că îl simte ca fiind o piedică în calea revenirii lui în funcție. Ghimpu are păcatele lui, dar are o mare calitate, spune lucrurile pe limba poporului (limba romana!) și spune și lucruri pe care alții nici curaj să le gândească nu au. Dacă Filat cu Plahotniuc se pot înțelege, am văzut ca pot găsi „limbă” comună, cu Ghimpu e greu să faci astfel de înțelegeri.

Așadar, atacurile lui Filat la adresa lui Mihai Ghimpu sunt tot din acest film al obsesiei liderului PLDM pentru funcție. Amintiți-vă când a început acesta să-l atace pe Ghimpu, în momentul în care a zis că el nu mai are voie sa pretindă la funcție și că PL va negocia cu PLDM formarea alianței, dar nu-l vor accepta pe Filat în funcție. În momentul acela s-a pornit media verde pe PL și Ghimpu, în doua zile erau împroșcați cu noroi peste tot. Dar viața bate filmul, în campanie Filat va avea ocazia să se revadă și cu Dorin Chirtoacă, cel care l-a mai „bătut” o data, dacă vorbim de lupte.

Vlad Filat nu a învățat nimic din umilințele prin care a trecut. Obsesia lui pentru funcție nu s-a diminuat, ci s-a acutizat în perioada în care a stat pe tușă. Campania electorală din acest an nu va fi marcată de alegerea între comuniști și pro europeni, ci lupta lui Filat pentru a reveni în funcție, o luptă a orgoliilor, frustrărilor și răzbunărilor. Iar dacă pentru asta va fi nevoie de o alianță cu PCRM, liderul PLDM nu va ezita sa o facă, rămâne de văzut câți îl vor urma din nou în această capcană.

Pe vremea defunctei AIE, Vlad Filat ne spunea că nu e bine că Marian Lupu se ține de funcția de președinte și că o să ajungă rău. Filat ar trebui să-și citească din când în când propriile interviuri, sa învețe măcar din spusele lui câte ceva, dacă nu e prea târziu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii