Alegerea procurorului general- o marionetă în mâinile Guvernului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerea viitorului procuror general trezește, în ultima perioadă, tot mai multe îndoieli. Și nu în zadar, spun eu.

Toată povestea s-a început când Olesea Stamati, actuala ministră a Justiției, a selectat pentru ocuparea acestei funcții 4 candidaţi, care vor fi propuşi Consiliului Superior al Procurorilor, iar alți doi au fost refuzați din motive dubios de banale.

Surpriza cea mare a fost chiar primul canditat selectat, Vladislav Gribincea, care este de meserie jurist. Persoana s-a dovedit a fi foarte apropiată antuarajul ministrei Stamati. Mai exact, Gribincea este un bun prieten de-al soțului său.

Ba mai mult, suspiciunile au fost alimentate și de apariția noi comisii, așa,  pe ultima sută de metri, destinată, în special,  aleagerii acestor concurenți. Cât efort pentru un suflet de om.

Da, da, și toate în situația în care concursul ar fi trebui să fie unul transparent,  echidistant și decisiv pentru reforma justiției din Republica Moldova. Ce vedem însă, nu este decât o “făcătură a justiție”i.

Vorbim despre una,  facem cu totul alta. Cam așa se întâmplă la noi. Vorbele au început să sune în gol și rămân doar la nivelul vorbelor.

Ei, aici se pare că problema a crescut ca pe drojdii.

Și dacă până acum, legislaţia limita amestecul politicului în activitatea Procuraturii Generale, după formarea noii majorităţi parlamentare, situaţia a decăzut.

În concluzie: Exponenţii noii puteri nu şi-au ascuns nici o dată intenţia de a controla Procuratura Generală, iar odată ajunși la putere, au demontrat, a câta oară, că foloses diferite metode doar pentru a promova în funcții oameni loiali.

Comentarii