AER RECE ÎNTRE BUCUREȘTI ȘI CHIȘINĂU – QUI PRODEST

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, deputatul PLUS, Dragoș Tudorache, consideră investirea Cabinetului Chicu drept o veste bună și a solicitat ca noul guvern al Republicii Moldova să confirme parcursul proeuropean și continuarea reformelor începute de Maia Sandu. Tudorache a specificat că a urmărit cu atenție criza politică din Republica Moldova și că va face în scurt timp o vizită la Chișinău, în calitatea sa de oficial european, „pentru a vedea la fața locului cum putem da o mână de ajutor consistentă”. De aici.

Afirmațiile lui Tudorache, referitoare la veștile bune din Moldova și preconizata vizită la Chișinău pentru a acorda o mână de ajutor noului Guvern au fost criticate de fostul consilier prezidențial, Iulian Fota, care a declarat că vede în demersul lui Tudorache „semnele lipsei de cunoștințe și de experiență pe dosarul Republica Moldova”. Fota consideră afirmațiile lui Tudorache ca fiind „nefericite și superficiale” și crede că relațiile României cu Republica Moldova sunt „la început de paradigmă nouă”.

Potrivit lui Fota, după reinstalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni ar trebui să aibe loc o revizuire a relațiilor bilaterale moldo-române: “Odată ce lucrurile s-au așezat politic la noi și vom avea o foarte bună colaborare între Guvern și Președinție, va trebui să urmeze la București o discuție foarte aprofundată, foarte bine făcută, cu oameni care chiar înțeleg Republica Moldova.(…) Romania trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să renunțe la cele două iluzii geopolitice, unificarea și europenizarea, care astăzi mai rău încurcă în relația cu Chișinăul. Nici una , nici cealaltă nu sunt realizabile în următorii 20 de ani”, concluzionează Iulian Fota. De aici.

Constat că la București a apărut un scepticism referitor la evoluția relațiilor moldo-române.

La data scrierii acestui text, Chișinăul oficial, nu a întreprins nici o acțiune care ar leza interesul statului român între Prut și Nistru, dimpotrivă, constat că autoritățile moldovene au permis deschiderea unui mare număr mare de secții de votare pe teritoriul statului moldovean pentru alegerile prezidențiale din România. Mai mult, noul primar de Chișinău a avut o întâlnire cu ambasadorul României la Chișinău, în care a rugat să fie ajutat să  intensifice comunicarea cu primăria Bucureștiului și a mulțumit pentru asistența României oferită capitalei moldovenești. De aici.

Observ din partea autorităților moldovene, care au susținerea politică a socialiștilor și democraților, dorința de păstrare a unui status quo politic cu autoritățile române. Declarația făcută de europarlamentarul român poate fi interpretată ca fiind poziția oficială a Parlamentului European.

Sunt sigur că Dragoș Tudorache are o minimă expertiză pe Republica Moldova – a făcut parte din Guvernul Cioloș, a fost șeful Cancelariei Guvernului Cioloș, guvern care a aprobat împrumutul de 150 de milioane de euro către Cabinetul Filip. Începând din 17 septembrie 2016 el a ocupat funcția de ministru de interne în același guvern.

Declarația lui Tudorache a fost criticată pentru a crea în spațiul public românesc un curent de opinie favorabil revizuirii, citește înghețării,  relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova. Iulian Fota sugerează că acest lucru ar trebui făcut pentru că Andrei Năstase a pierdut Primăria municipiului Chișinău și Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis.

Responsabilitatea directă pentru pierderea primăriei Chișinău se datorează lui Năstase și a echipei de consilieri electorali pe care i-a avut alături. Demiterea Guvernului Sandu se datorează proastelor sfaturi primite de Maia Sandu, care a crezut că poate să își asume responsabilitatea guvernamentală pentru numirea procurorului general. Consilierii au greșit – procurorul general al Republicii Moldova nu poate fi numit.

Maia Sandu și Andrei Năstase au pierdut pe mâna consilierilor pe care i-au avut.

Investirea Cabinetului Chicu, foarte rapidă, este o dovadă a faptului că socialiștii moldoveni au păstrat o minimă comunicare politică cu Partidul Democrat. Maia Sandu a refuzat să păstreze comunicarea cu Partidul Democrat și a spus că tentativele de susținere politică ale democraților ar fi un măr otrăvit. Pentru a dansa tangou, fie el și politic, este nevoie de doi parteneri – Maia Sandu a greșit atunci când a tăiat orice comunicare  politică cu Partidul Democrat.

Nu cred că premierul Ion Chicu ar aproba o acțiune guvernamentală care ar leza intereselor statului român ori ale cetățenilor români cu domiciliul între Prut și Nistru.

Acțiunile sau in-acțiunile unui Guvern sunt cele care definesc atitudinile acestuia referitoare la o stare de fapt. În lipsa unei acțiuni guvernamentale, orice etichetare a unui Cabinet de Miniștri, fie el și de la Chișinău, se transformă într-un fals și reprezintă o manipulare premeditată.

Qui prodest?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole