Adrian Cioroianu:”În momentul de faţă, interesul Republicii Moldova este să se apropie de U.E. şi nu să se unească cu România”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Postul de televiziune 6TV, care este recepţionat şi între Prut şi Nistru, dar şi în Bucovina de Nord, a difuzat un schimb de opinii pe care l-am iniţiat cu ex-ministrul de externe Adrian Cioroianu şi cu generalul, acum în rezervă, Mihaiu Mărgărit, care a condus structura de informaţii a organismului militar românesc. 

În acest context, istoricul Adrian Cioroianu a afirmat:

Lectura hărţii, între noi şi Rusia, în momentul de faţă, în privinţa Republicii Moldova nu coincide.  Republica Moldova, din perspectiva Moscovei, trebuie să rămână în sfera ei de influenţă, pe cât posibil să nu se apropie de Uniunea Europeană. Orice pas de apropiere europeană va duce la tensiuni, cel puţin în Transnistria, dacă nu cumva şi în alte zone. Sau chiar în rândul rusofonilor din interiorul Republicii Moldova, de dincoace de Nistru. 

Să fim foarte atenţi la cei care fac propagandă unionistă. Pentru că eu, în virtutea istoriei pe care o cunosc, eu aş putea paria că, în momentul de faţă, în mişcarea unionistă, din România sau Republica Moldova, sunt infiltraţi oameni care lucrează pentru o terţă parte.

 Eu vă spun că aceasta este logica istoriei. Dacă vreau să dinamitez un proces, îl infiltrez, încerc să îl deturnez. 

În momentul de faţă, în opinia mea, şi asta este o afirmaţie pe care o fac răspicat, în momentul de faţă, interesul Republicii Moldova este să se apropie de Uniunea Europeană şi nu să se unească cu România. 

Eu, dacă aş fi la Moscova, aş infiltra mişcarea unionistă, aş pune oameni, cu gura mare, ca să vorbească, să creeze o tensiune între cei care vor apropierea de Bruxelles şi cei care vor apropierea de Bucureşti şi să ştiţi că semne de încordare, din acest punct de vedere am văzut. 

În mod ciudat, la Chişinău sunt unii care doresc mai mult apropierea de Bruxelles, alţii care spun:”Nu, că asta înseamnă trădarea apropierii de România.”

Cum s-a ajuns la această aberaţie?

Emisiunea integrală poate fi vizionată aici:

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole