Adresare publică către Consiliul de Presă și Avocatul Copilului: -De ce nu v-ați sesizat în timp ce copiii erau carne de tun la protestele Maiei Sandu și Andrei Năstase?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

  După ce deputatul democrat Constantin Țuțu a postat o serie de fotografii unde apar copii, două organizații au semnalat nereguri grave. Consiliul de Presă și Avocatul Copilului, au constatat că Țuțu a postat mai multe poze cu copii în care micuții apar în ipostaze vulnerabile și de stigmatizare.
 „Divulgarea identității și prezentarea intenționată într-un context care să genereze milă și compasiune pot afecta interesul superior al copilului, și anume dezvoltarea lui într-un mediu prietenos și de securitate. Acești copii devin vulnerabili la discriminare și stigmatizare. Exploatarea imaginii copilului în campanii de promovare politică reprezintă o sfidare a normelor de bun simț și trebuie oprită. Afișându-și propria bunăstare, politicienii profită astfel de statutul de vulnerabilitate al familiilor”, scrie într-un comunicat al Consiliului de Presă.
  Instituția a semnalat despre nereguli Avocatului Copilului, Maiei Bănărescu. Ombudsmanul a cerut politicienilor și presei „să nu folosească și să nu expună copilul public în scopul de a obţine avantaje personale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice sau viziunile unor persoane”.
  Bănărescu a fost de acord cu membrii Consiliului de presă: „Utilizarea imaginii copiilor în orice alte scopuri decît cele care sunt în beneficiul și interesul copilului este amorală și condamnabilă”.
  „Referitor la contextul în care au apărut imaginile și pozele în care sunt vizați copiii, Ombudsmanul este de acord că acestea lezează demnitatea copiilor, subliniind că demnitatea şi drepturile fiecărui copil trebuie respectate în orice situaţie”, scrie în comunicatul avocatului poporului.  (sursa: agora.md)

Cu tot respectul față de organizațiile menționate mai sus, vreau să-i întreb ce fel de activitate au ei și de ce aceste reacții sunt selective?

Pentru a nu fi și eu selectiv, vreau să prezint câteve probe unde drepturile copiilor cu adevărat au fost lezate și unde exploatarea copilului în campanii de promovare politică chiar a fost o sfidare a normelor de bun simț.

1. La un ordinar protest PAS-PPPDA, mai bine zis, la începutul lunii mai 2016, unul dintre liderii PPDA, Aurelliu Pisica, își încătușează propriul copil pe pragul unei instituții publice, în așa fel, încălcând drepturile minorului.  -Consiliul de Presă și Avocatul Copilului tac!
 2. La fel începutul lunii mai, doar că deja 2017, opoziția iarăși organizează protest, protest disperat, ca și celelalte… Pentru a atrage o atenție cât mai mare și pentru a activa și ONG-urile la fel verzi, un apropiat al Maiei Sandu, Arcadie Barbăroșie,  director Executiv al Institutului de Politici Publice, aduce un copil în fața protestatarilor, cu alte cuvinte, din nou aceștia exploatează copiii.  -Consiliul de Presă și Avocatul Copilului tac!

3. Luna iunie 2017, din nou opoziția aduce minori la proteste și îi utilizează pentru a atrage o atenție mai mare. De data aceasta, la fel un independent pe nume Vlad Gribincea,  preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a rostit un discurs în fața a câtorva zeci de persoane, iar alături de el era fiul său minor, care idee nu avea de faptul că tat-so îl folosește în interese personale.   -Consiliul de Presă și Avocatul Copilului tac!

4.  20 iulie 2017. Din nou proteste și din nou PPDA și PAS aduce copii la proteste pentru influența opinia publicului și cu speranța de a se victimiza mai efectiv.  Un lucru nu a fost luat în calcul, PPDA si PAS au venit nu doar cu copii, ci și cu intenția de a face violențe.   -Consiliul de Presă și Avocatul Copilului tac!

Spre deosebire de cazul unde organizațiile s-au sesizat, aceste poze demonstreză că membrii PAS și PPPDA au folosit și au expus copiii public în scopul de a obţine avantaje personale și de a influenţa deciziile autorităţilor publice sau viziunile celor din jur.
Campanii electorale avem în fiecare an, sau mai concret în 3 ani din 4, însă acesta nu este un motiv pentru ca deputații să nu meargă în teritoriu, mai ales că cetățenii preferă să vorbească tet-a-tet cu cei pe care îi aleg. Referitor la sfidare și umilire, cred că cel mai mare aport la aceste fărădelegi l-a adus presa, care a ridicolizat acest subiect. N-am văzut ca Consiliul de Presă să stopeze aceste ilegalități.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Denis Rusu

Denis Rusu

Sunt o persoană obișnuită, cu preocupari sociale și politice. Nu posed nimic ieșit din comun, doar că nu pot accepta unele lucruri, precum manipularea si victimizarile absurde. Poate ca sunt perfecționist, poate ca mai mult echilibrat, dar mereu am a...

Ultimele articole