Aderarea la UE și Sfânta Împărtășanie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Bloguvern prezintă: Ia mai dute-n UE

Ne dorim atât de mult în Uniunea Europeană încât cred că atunci când ni se vor deschide porțile nu vom ști ce să facem mai departe.

În lista de îndatoriri a unui musulman este punctul în care măcar o dată trebuie să facă pelerinaj la Mecca. Acest punct de obicei este lăsat pentru sfârșitul vieții, deoarece spun unii, că dacă l-ar face de la început, există frica că nu vor mai ști ce să facă mai apoi.

Parteneriatul Estic și Estul Sălbatic

Cam acesta este și scenariul și laitmotivul clasei politice al Republicii Moldova, și misiunea Ministerului de Externe și al Integrării Europene este acela de a duce Moldova în Uniunea Europeană.

Pași importanți au fost făcuți la Summit-ul Parteneriatului Estic din Varșovia, unde Moldova s-a apropiat mai mult la o posibilă aderare la Uniunea Europeană și o îmbunătățirea a dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize.

Vlad Filat a spus că până în 2013 ar trebui să fie trasă o linie la tot ce se discută acum și apoi să se înceapă tratativele pentru semnarea acordului cu Uniunea Europeană. Dar dacă totuși 2012 e acel 2012 și cei ce cred în Maya au dreptate?

Vladimir Voronin nu prea crede în mitul Uniunii și crede că Moldova ar trebui să se îndrepte unde interesul țării ar fi mai important, totuși nu e clar care e interesul Moldovei dacă nu s-a ales șeful statului. Acest lucru e o problemă în evoluția oricărui dialog pe plan extern.

În acest context ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, crede că Moldova a avut succes în Varșovia chiar dacă nu tot ce și-a pus în plan s-a împlinit. Apoi pentru continurea dialogului, UE așteaptă adoptarea legii anti-discriminării: Înţelegem că este dificilă adoptarea acestei legi, nu suntem orbi şi ne dăm seama de rezistenţa unor anumite grupuri apropiate Bisericii Ortodoxe. Oricum, adoptarea acestei legi este parte a dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi sper că în curând va putea fi adoptată de Parlament ca să putem înainta în negocieri.”

Continuarea și alte articole interesante citiți pe Bloguvern

Pus pe gânduri, cu drag, Acasă la Fluturaș

Comentarii