ACUM SE VA ACCEPTA O ALIANȚĂ CU PAVEL FILIP

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Au apărut mai multe opinii legate de motivele pentru care Andrei Năstase a pierdut alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău. Cea mai exactă a fost făcută public de către deputatul PPDA, Igor Munteanu, care a declarat pentru Radio Europa Liberă că înfrângerea lui Andrei Năstase în alegerile pentru capitala Moldovei este plata costului alianței Blocului ACUM cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. De aici.

Textul de mai jos nu este despre pierderi ci despre posibilele câștiguri pe care Blocul politic ACUM le poate avea în urma acestei înfrângeri. Este un text în care afirm că stânga politică moldovenească, statalistă, nu au plecat niciodată din Primăria municipiului Chișinău.  

S-a afirmat că municipiul Chișinău este ultima redută a românismului. S-a scris că “în ultimele trei decenii Chișinăul a construit și a reprezentat rezistența tiparului cultural și geopolitic european în fața tancurilor geopolitice ale Moscovei” și că “lumea rusă nu a putut cuceri această redută în ultimii 16 ani”. De aici.

Afirmațiile se bazează, probabil, pe faptul că până în prezent, stânga politică moldovenească nu a putut câștiga Primăria municipiului Chișinău. Dar, la fel de adevărat este faptul că mai toate alianțele conjuncturale din Consiliul Municipal Chișinău nu s-au putut alcătui fără reprezentanți ai stângii.

Lozinca, „Chișinău – reduta românismului” îi aparține lui Serafim Urechean cel care a deținut funcția de primar al Chișinăului din anul 1994 până în anul 2003. La adăpostul acesteia, Urechean a reușit să cîștige importante bătălii electorale, atât împotriva președintelui Petru Lucinschi cât și împotriva lui Vladimir Voronin. Românismul lui Urechean, unul de vitrină, ascundea în el un inteligent tertip electoral prin care a reușit să câștige alegerile din mai 1999. Voi aminti că Serafim Urechean, a ajuns primar al Chișinăului în anul 1994 prin decretul de numire în funcție al președintelui Snegur, motiv pentru care, în  mai 1999, a fost obligat de a-și confirma, prin alegeri democratice, funcția deținută. Tertipul electoral folosit, includerea comunelor suburbane în administrația Chișinău, i-a asigurat victoria și mai târziu, în alegerile locale din anul 2003. După câștigarea alegerilor din mai 1999, Urechean, primar de Chișinău, a schimbat denumirea funcției deținute în cea de „primar general”. Și a continuat să afișeze un românism nederanjant. 

Dorin Chirtoacă s-a menținut în funcția de primar al municipiului Chișinău tot datorită voturilor venite din comunele suburbane, localități cu o importantă componentă etnică moldovenească/românească și care, în principiu, răspund mai prompt îndemnurilor electorale venite din dreapta politică moldovenească.

Chiar dacă recensământul populației efectuat în anul 2014 atestă un număr de 370 465 de locuitori ai municipiului Chișinău de etnie moldoveni/români, capitala Republicii Moldova nu a fost/este un oraș românesc în sensul adevărat al cuvântului. A lăsat impresia că ar fi așa ceva. Potrivit rezultatelor recensământului din anul 2014, 25,6 % din locuitorii Chișinăului au declarat că de obicei comunică în limba rusă.

Componența etnică a celor cinci sectoare ale municipiului Chișinău dovedește amalgamul etnico/cultural al capitalei moldovenești. Potrivit datelor de la Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în sectoarele Botanica și Râșcani se constată un număr mare de etnici ucraineni/ruși, în timp ce în sectoarele Buicani și Ciocana își au domiciliul mai mulți etnici moldoveni/români, sectorul Centru este mai degrabă un amalgam etnic în care mai predomină, încă, moldovenii/românii.

Spun încă, datorită faptului că în perioada 2017/2018 se atestă cel de al doilea val de migrație din Republica Moldova – în această perioadă, potrivit Centrului de Cercetări Demografice, au plecat din Republica Moldova peste o sută de mii de persoane, tineri căsătoriți, cu studii superioare și care au beneficiat de un loc de muncă bine plătit. De aici.

Rata migrației economice a cetățenilor moldoveni de etnie ucraineană/rusă, cu domiciliul în municipiul Chișinău, este mică. O dovedește rezultatul tuturor alegerilor locale pentru municipiul Chișinău – stânga politică moldovenească a avut mereu reprezentanți în Consiliul Municipal Chișinău. Acest lucru i-a oferit posibilitatea de a avea, în toți acești ani, mai mult sau mai puțin, acces la fluxurile financiare municipale.

Ideea potrivit căreia, pierderea alegerilor pentru primăria municipiului Chișinău de către Blocul politic ACUM ar fi un cutremur geopolitic inclusiv pentru statul român este mai degrabă o hiperbolă decât o stare de fapt. Este adevărat că ea este una foarte dureroasă pentru Blocul politic ACUM și va avea repercursiuni directe pentru viitorul Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu. Este prețul politic al alianței făcute cu Partidul Socialiștilor.

Decidenții statului român, fie ei foști ori actuali, nu se fac vinovați de faptul că Andrei Năstase a pierdut Chișinăul. Este responsabilitatea directă a domniei sale și a echipei de consilieri electorali pe care i-a avut alături.

Președintele Dodon a sugerat că își dorește schimbarea unor miniștrii din actualul Guvern și preluarea de către PSRM a unor ministere, în același timp, președintele socialiștilor, doamna Greceanâi a solicitat formarea unei largi alianțe PSRM/ACUM în Consiliul Municipal Chișinău, în care formațiunile conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase să dețină funcții de vice-primari și pretori. Alianțe PSRM/ACUM ar trebui să fie  replicate și în Consiliile raionale.

La data când scriu aceast text, premierul Maia Sandu nu a oferit un răspuns concret doleanțelor Partidului Socialiștilor.

Maia Sandu are două dificile opțiuni politice: să păstreze alianța cu Partidul Socialiștilor și să guverneze statul moldovean ori să formeze alianțe anti-socialiste cu Partidul Democrat din Moldova atât în Consiliul Municipal Chișinău cât și în Consiliile raionale. Formarea unor alianțe anti-socialiste ar însemna ruperea alianței parlamentare cu socialiștii și reformatarea ecuației de putere din Republica Moldova prin revenirea echipei conduse de Pavel Filip în politica mare.

Reformatarea ecuației de putere din Republica Moldova poate fi făcută doar cu acceptul statelor care au garantat alianța PSRM/ACUM: Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole