acordul AIE3 – cîrpală nouă pe haină veche

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Săptămîna trecută delegații celor trei partide (PL, PD și PLDM) pentru negocierea şi elaborarea unui nou acord de constituiere a AIE3 şi-au finalizat misiunea. Aceştea, după fiecare rundă de negocieri au declarat presei la general despre cele discutate fără să dea detalii. Declarațiile lor se rezumau la faptul că au avut o discuție constructivă, s-a respectat agenda, dorim asta și sperăm  că … În total au fost şapte întîlniri şi s-au desfăşurat în perioada 13-27 martie. Scopul acestor negocieri era de a forma o majoritate parlamentară care ar acoperi politic un nou Guvern. Totodată, de a identifica lacunele şi barierile ce au generat o guvernare ineficientă a AIE2, astfel ca la formarea AIE3 acestea să fie înlăturate.

Acum urmează o altă etapă a negocierilor cu participarea directă a liderilor celor trei formaţiuni. Ei vor negocia partajarea funcţiilor, ceea ce după mine îi doare cel mai mult și care defapt, va sta la baza creării unei noi alianțe de guvernare. Totodată, AIE 3 nu poate fi formată dacă Filat nu va fi susținut la postul de Premier,  la care PLDM ține morțiș, cu atît mai mult că Ghimpu declară vehement că nu-l mai vrea pe Filat la cîrma Guvernului.

Revenind la discuțiile purtate de  către grupurile de negociatori, pot să spun că  mi se par cam stranii și asta datorită faptului că se cunoaște clar ce urmăresc aceste trei partide. Nu cred că peste noapte s-au transformat în oameni cinstiți, corecți, transparenți, cu gîndul la popor și la o țară înfloritoare. Doar dacă Dumnezeu a făcut o minune, deși mă îndoiesc că și-au dorit acest lucru.  În același timp, Marian Lupu vine și ne asigură că partajarea funcțiilor nu este o prioritate pentru el și mai mult îl interesează mecanismele de funcționare a noului Guvern, și mai apoi vor stabili cine va fi noul Premier. „Ce folos că batem palma şi spunem că Ionescu sau Popescu este candidat, înainte de a discuta ce face acest premier. Nu putem să ne jucăm de-a refacerea Guvernului de ochii lumii, eu vreau rezultate de la acest Guvern, altele decât au fost până acum”, a spus Marian Lupu. De asemenea, el își dorește ca noua formulă de guvernare să nu includă contrabanda, corupţia sau traficul illicit. A spus foarte bine și apreciez această poziție. Anume așa trebuie să fie, dar ca să ne convingem, vrem rezultate palpabile. Am crezut pînă acum în promisiuni și am rămas dezamăgiți.

Așa dar, negocierile dintre cele trei grupuri nu și-au avut rostul, fiindcă ceea ce va pune sau nu bazele creării unei noi alianțe se va decide la întîlnirile dintre Ghimpu, Lupu și Filat. Noul acord este înflorit și în cazul cînd se va forma AIE3, acesta va sta la fel în sertare și nu se va ține cont de el, iar de dragul Alianței și a integrării europene nu se vor scoate în vileag „năzbîtiile” acestora. Mai pe scurt: Cîrpală nouă pe haină veche.

Cam asta

P.S. Ce a obținut Vlad Filat de cînd a declanșat acest „război”? Nimic. Și asta pentru că transformarea nu se face pe hîrtie, ci începe de la fiecare în parte, sincer și cu responsabilitate.

blog: vieru.eu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii