Același executiv, noi miniștri – despre remanierile făcute de PDM în Guvernul Filip

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
pdm, vlad plahotniuc, pavel filip, andrian candu, partidul democrat

Dacă schimbarea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Regionale a rămas fără reacții vehemente, atunci schimbarea ministrului Sănătății și Muncii a produs o explozie a opiniei publice. Desigur că nimeni nu s-a așteptat la așa o mișcare din partea lui Plahotniuc! Cam era clar cine vor pleca din funcții, dar nu era clar cine avea să vină în loc.

1. În primul rînd oamenii care au plecat și-au făcut treaba, dar în domeniile respective se cere mai multă acțiune. Timpul zboară repede, de aceea reformele nu e destul doar să fie implementate, dar e nevoie să fie și resimțite de oameni. De la noii miniști se cere mai multă comunicare cu cetățenii, reacții mai dure când vine vorba de acte de corupție și o mai bună conlucrare cu subalternii.

2. Silvia Radu nu este medic, cum va conduce un minister responsabil de sănătate? Un ministru nu trebuie să facă intervenții chirurgicale sau să pună injecții, un ministru trebuie să conducă, adică să fie un manager bun. Silvia Radu a demonstrat deja aceste calități. A condus o mare întreprindere națională, are un business de familie profitabil și în scurta perioadă cât a exercitat interimatul funcției de primar a demostrat că poate face regulă în Primăria Chișinău mai bine decât predecesorul său cu dosar penal.

Apropo, ce Maia Sandu era profesoară când Filat a pus-o ministra Educaței?!

3. Nicolae Ciubuc deja este cunoscut de către oamenii din domeniul agriculturii, fiind șef la AIPA. Acum e necesar să devină cunoscut și de restul cetățenilor. El va trebui să depună mai mult efort ca Silvia Radu pentru a deveni vizibil în presă (pentru că asta e politica, trebuie să fii și vizibil nu doar tehnocrat), dar fiind un tânăr ambițios are șanse să obțină succese.

4. Schimbările politice făcute la aceste două ministere trebuie să deie un implus șefilor din celelate șapte ministere. Ori fiecare lider de instituție trebuie să depună mai mult efort pentru ași menține funcția. Așteptările oamenilor sunt în continuă creștere, de aceea e nevoie permanent de noi acțiuni și de noi rezultate astfel ca poporul să fie mulțumit. Pentru deputați e mai ușor, mandatul lor e asigurat pe 4 ani și în acest timp unii din ei pot să nu facă nimic, dar miniștrii nu-și pot permite acest lux, ei sunt nevoiți să lucreze într-un regim alert, practic 7 zile din 7, din zori până în noapte.

5. Ce mișcări politice va face Dodon? Mingea e în terenul său acum. Președinte statului a anunțat deja că acceptă demisia lui Volconovici si a doamnei Cebotari, dar nu a spus dacă va accepta sau va refuza numirea lui Ciubuc și a Silviei Radu. Opinia mea este că Dodon va încerca să pună bețe în roate PD-ului, dar experiența din trecut arată că Plahotniuc mereu găsește mijloace constituționale pentru ași atinge scopurile politice.

Nu ne rămâne decât să le urăm succes viitorilor miniștri în Guvernul Filip. După cum scriam mai sus, probleme sunt multe iar timp este puțin. Foc la ghete!

ministri, guverul filip, partidul democrat, pdm vlad plahotniuc

Comentarii