A patra bilă neagră pentru preşedintele Timofti !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a adăugat azi în palmaresul său, deja a patra bilă neagră ! Asta după ce Curtea Constituţională  a pronunţat hotărîrea privind examinarea constituţionalităţii hotărîrii Parlamentului numărul 104, din 3 mai, cu privire la revocarea din funcţie a Procurorului General. Sesizarea a fost depusă de deputatul independent Sergiu Sîrbu, după ce deputaţii PLDM şi PCRM au  abrogat decizia de numire în funcţie a Procurorului General, sub pretextul că Ion Butmalai, deputat PLDM ar fi uitat să voteze.

Hotărîrea de azi a Curţii Constituţionale nu face decît să demonstreze încă o dată că data de 3 mai chiar a fost o vinere neagră pentru Republica Moldova, deoarece PLDM şi PCRM au votat un şir de legi, cu grave încălcări a Constituţiei, dar şi ale altor acte normative.

Ca să vă convingeţi şi dumneavoastră că PLDM şi PCRM au demis procurorul general ilegal, o să fac trimitere la Regulamentul Parlamentului, Legea nr. 797-XIII  din  02.04.1996, articolul 87 (1):

Procedura de vot pe categorii de acte legislative
(1) Legile, hotărîrile şi alte acte se adoptă de către Parlament cu votul majorităţii după cum urmează:
a) legile constituţionale – cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi;
b) legile organice – cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, ce constituie votul a cel puţin 51 de deputaţi;
c) legile ordinare, hotărîrile şi alte acte – cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

De asemenea şi în Constituţia Republicii Moldova este stipulat foarte clar în articolul 74 cum se adoptă legile și hotărîrile ordinare:

Adoptarea legilor şi a hotărîrilor
(1) Legile organice se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, după cel puţin două lecturi.
(2) Legile ordinare şi hotărîrile se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.


Astfel, chiar dacă să admitem că Butmalai a uitat să voteze, ori nu s-au numărat corect voturile, oricum acest fapt nu duce la  anularea hotărîrii de numire în funcție a Procurorului General, deoarece la ședința Parlamentului din 18 aprilie 2013, s-au înregistrat 95 de deputați, fără Butmalai rămîn 94. Procurorul General se numește prin hotărîre a Parlamentului cu votul a majorității deputaților prezenți, iar un simplu calcul matematic ne demonstrează că candidatul la funcția de Procuror General a întrunit voturile necesare pentru a fi numit în funcție. 

Vedem deci că nici nu e nevoie să fim mari juriști pentru a ne da seama că votul PLDM-PCRM din 3 mai a fost făcut cu grave încălcări ale prevederilor Constituționale. Pur și simplu trebuie să deschidem Constituția și să citim ce prevede aceasta. Sergiu Sîrbu a făcut acest lucru, și a sesizat Curtea Constituțională de această încălcare. Dar mă întreb acum, oare atunci cînd Timofti promulgă legi cu o clară evidență a încălcării legislației, își dă seama de acest lucru ? O fi uitat oare Timofti că a jurat să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului ?

Cred că dacă domnul Președinte trebuie să se întoarcă urgen la Constituție și la cetățenii Republicii Moldova. Ori dacă nu poate, pentru că cineva nu-i permite acest lucru, să dea dovadă de bărbăție și să demisioneze. Mai bine fără Președinte de țară, decît cu unul care în mod repetat încalcă Constituția.

 

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole