9 mai, zi de doliu pentru Republica Moldova !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe bună dreptate 9 mai poate fi desemnată zi de doliu pentru Republica Moldova, pentru că azi, Președintele Timofti a spulberat visul European. El și-a arătat adevărata sa față, adevăratele (non)valori după care se conduce și a demonstrat încă o dată că el nu reprezintă cetățenii țării, dar îl reprezintă pe Filat, mai bine spus, interesele acestuia. Azi de 9 mai, zi în care a renăscut Europa, Președintele Timofti a pus capac pe viitorul European al țării, promulgînd 4 legi neconstituționale, votate în ziua de vinerea neagră de către PLDM și PCRM. Legi ce au fost dur criticate zilele trecute de cei mai de seamă oficiali europeni.

Și ne amintim cu toții cît de deranjați și îngrijorați se arătau unii că Moldova nu are un Președinte de țară. Lui Filat îi stătea în gît atunci interimatul lui Lupu și Doamne ferește ce mai retrăia că nu ar avea cine să-i promulge lui toate prostiile. Și iată că l-a găsit Filat pe moș Timofti, cum îi zic majoritatea oamenilor de la țară, un om așa calm și bun la prima vedere care nu prea vorbește mult, dar iată care își pune semnătura pe tot ce-i înaintează Filat. Pe cînd acest moș trebuia să pună capăt crizei politice din țară și să fie un mediator pentru liderii AIE, pentru ca reformele democratice să fie duse pînă la sfîrșit, iar în această toamnă Republica Moldova să semneze la la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Dar nu a fost să fie, pentru că Timofti nu a făcut decît să adîncească și mai mult criza politică din țară, a încălcat Constituția, pe care a jurat să o apere, dar a și întors spatele Europei.

Degeaba mai speram eu că Timofti o să audă declarațiile președintelui Comisiei de la Veneția, sau cele ale Președintelui Parlamentului European. Ori cele de ieri ale şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, care a spus direct că promulgarea legilor, votate în Parlament de PLDM şi PCRM, ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova. Dar iată că pentru moș Timofti, cetățenii, Constituția Republicii Moldova și recomandările insistente ale oficialilor Europeni nu au nici o relevanță.

Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere deja a anunțat că vine mîine la Chișinău. Cred eu că nu o să ne bucure cu nimic, mai bine zis o să aibă vești foarte proaste pentru noi, deoarece anterior el, dar și şi șefa diplomației europene, Catherine Ashton, au declarat că legile adoptate de Parlament ridică probleme serioase în funcţionarea democraţiei în Moldova, iar instituţiile statului ar putea fi folosite în interesul cîtorva persoane.

Pot spune că semnificativă zi a ales Timofti pentru a pune cruce pe viitorul European al Republicii Moldova. Mă gîndesc dacă a primit felicitări de la Rogozin, întradevăr, moșul le merită !

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole