9 MAI : DODON CONTRA PLAHOTNIUC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ceremoniile dedicate zilei de 9 mai au transformat Chișinăul politic într-o hârtie de turnesol. În 2017, simbolistica acestor manifestări publice a avut două mari repere – prezența președintelui Republicii Moldova la Moscova și marșul organizat de Partidul Democrat din Moldova până la Complexul Memorial „Eternitatea” din municipiul Chișinău. Cele două manifestații arată că, în spațiul dintre Prut și Nistru nu există un singur sistem de valori și că Republica Moldova, aflată la frontiera culturii și valorilor occidentale, rămâne locul în care liberalismul occidental se confruntă cu socialismul conservator.

Marșul organizat de Partidul Democrat din Moldova cu prilejul Zilei Victoriei și Zilei Europei a adunat aproximativ 25 de mii de participanți care s-au deplasat până la Complexul Memorial „Eternitatea”, unde au depus flori în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă ale celui de-al doilea Război Mondial. Pe traseu s-au scandat lozinci în care erau făcute apeluri la unitate și la cele două semnificații ale sărbătorii de 9 mai: „Victorie! Europa! Moldova” a fost mesajul participanților la marș. Pe toată durata traseului coloana a fost animată de drapelele Republicii Moldova, ale Uniunii Europene și ale Partidului Democrat.

Prezența președintelui Republicii Moldova la parada militară de la Moscova demonstrează faptul că domnul Dodon nu a renunțat la schimbarea vectorului de dezvoltare al Republicii Moldova și dorește ca statul moldovean să întoarcă spatele Uniunii Europene. Prezenţa domnului Dodon la manifestarea rusă oferă spectatorului moldovean o imagine invidiată de foștii colegi ai domniei sale – domnul Voronin ori domnul Usatâi. Este imaginea celui care alături de Putin, salută militarii ruși și veteranii. Cu siguranță, atunci când a văzut așa ceva, domnul Usatâi a murit de ciudă!

În fața a 25 de mii de oameni domnul Plahotniuc a îndemnat la toleranță politică și la ieșirea ”din dezbinarea ideologică în care este ținută Moldova”, o chemare decentă și de bun simț. Dacă nu exista Ziua Victoriei, nu exista Uniunea Europeană și valorile ei liberale. Dacă nu ne aducem aminte de trecut, riscăm să repetăm aceleași greșeli. Există totuși o nuanță, toleranța politică la care face apel liderul PDM nu este împărtășită de către președintele Republicii Moldova.

La manifestațiile publice prilejuite de 9 mai am mai văzut ceva – partidele din opoziția extraparlamentară ( PPDA, PAS, PLDM) nu mai au suficientă forță de mobilizare a simpatizanților lor: la protestul organizat în fața Parlamentului moldovean au participat aproximativ o sută de oameni.

Care este rezultatul manifestărilor din 9 mai? Unul la suprafață – că, anul viitor, în campania pentru alegerile parlamentare vom fi martorii unei confruntări electorale de proporții: Dodon versus Plahotniuc. O confruntare electorală între adepții Uniunii Europene și a valorilor ei liberale, condusă de domnul Plahotniuc cu cea a adepților socialismului conservator conduși de domnul Dodon. Altceva, deocamdată, nu există.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole