7 argumente că Lupu n-a înjurat în Parlament

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi am dat cu ochii prin DEX. Dacă, Președintele Interimar, Marian Lupu, tot neagă că ar fi înjurat în timpul ședinței în plen a Parlamentului, iar noi parcă tot nu chiar surzi sîntem, m-am găndit că poate el a zis de fapt altceva…

Deci am căutat în DEX cuvintele care încep cu „blea” (ceea ce am auzit cît timp microfonul spicherului a fost conectat) și terminațiile care puteau suna deja după deconectarea grabnică a microfonului.

Iată rezultatele:

bleah, bleav și bleaŭ (o silabă) n., pl. urĭ. Trans. Mold. (rut. bleáha, d. germ. blech, tinichea. V. plev). Feru care acoperă capătu osiiĭ ca să nu roadă frecîndu-se de roată (în Trans. morcoașă). Fig. Iron. Gioablă, unealtă proastă: un bleav de pistol (CL. 1924, 194), de cuțit, de coasă. V. hleab.

BLEÁNDĂ1, blende, s. f. (Pop.) Sperietoare de păsări. ♦ Epitet pentru o persoană fără energie, molâie, bleagă. – Et. nec.

BLEÁNDĂ2, blende, s. f. (Reg.) Lovitură, îmbrânceală, brânci. ♦ Tiflă. – Et. nec.

BLEAȘC interj. Cuvânt care imită zgomotul pe care îl face cineva când merge prin băltoace. – Onomatopee.

BLEÁȘCĂ adj. invar. (Reg.) Plin de apă; leoarcă. – Din bleașc.

BLEAU1 subst. (Reg.; în expr.) A nu zice nici bleau = a tăcea din gură, a nu (mai) scoate o vorbă. –Et. nec.

BLEAU2, bleauri, s. n. (Reg.) Tablă de fier care îmbracă osia carului. [Var.: bleah, bleav s. n.] – Din ucr. bljacha, germ. Blech.

Ca să nu mai fie atacat de „cîinii” ăștia „turbați”, de „dracii” ăștia „naglîie” (în care mă înscriu) de jurnaliști, Președintele Interimar poate alege oricare dintre variantele disponibile. Cel puțin pînă nu vine răspunsul de la Academia Română.

Sursa articol aici.

Comentarii