Alegerile locale 2015: cine va pune mâna pe primăria Municipiului Chișinău?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerile locale din 14 iunie sunt, probabil, cele mai puțin așteptate alegeri din istoria RM. Electoratul basarabean, atât cel cu viziuni de dreapta, cât și cel cu viziuni de stânga, dezamăgit profund de prestația din ultimii ani a politicienilor, va fi greu de convins să iasă și de această dată din casă în ziua scrutinului.

Chiar dacă e vorba de alegeri locale, nu de cele parlamentare, alegătorii așteaptă unele explicații sincere și detaliate de la reprezentanții clasei politice. De fapt, este vorba de foarte multe explicații! Și ele nu se rezumă doar la Banca de Economii și Aeroportul Internațional Chișinău.

Oamenii vor să știe ce se întâmplă în această țară. Cine este vinovat de mersul spre nicăieri al Republicii Moldova. Oamenii vor să vadă organele de drept punând cătușe marilor tâlhari ai țării, în frunte cu Filat și Plahotniuc. Iar turismul interpartinic nu mai pare a fi cea mai înțeleaptă soluție de a se eschiva de la răspundere, de a induce electoratul în eroare, de a se descotorosi de faptele ignobile săvârșite de-a lungul timpului.

Cei care se visează edili să răspundă întâi de toate pentru păcatele proprii și pentru cele ale colegilor lor de partid.

Dacă e să ne referim succint la unii candidați la funcția de primar al capitalei, pentru că anume alegerile din Chișinău au importanță când vine vorba de localele din RM, aș începe cu Dorin Chirtoacă. Acesta, până să ne sucească mințile cu Integrarea Europeană, ar trebui să mai lucreze la talentele sale manageriale. Trebuie să fie un gospodar mai bun. Mai mult de atât, înainte de a fi reales în funcție, s-ar cuveni ca acesta să explice chișinăuienilor multe lucruri. Printre care proiectul eșuat de mansardare a blocurilor de locuit din capitală. Din cauza lucrărilor demarate cu mult tam-tam și nefinisate, sute de familii din capitală stau deja de ani buni cu acoperișurile sparte și cu apa în casă. Dorin Chirtoacă să meargă întâi de toate la aceste familii, să vedem cum le va convinge să-l voteze, mai ales că sute de plângeri i-au fost trimise, iar el, ori acoliții săi, le-au redirecționat pe toate organelor de drept, de parcă oamenii legii sunt cei care și-au propus să mansardeze clădirile din Chișinău.

…Întrucât activitatea unor bănci din RM este una defectuoasă, iar cursul valutar fluctuează dramatic de la o zi la alta, Dorin Chirtoacă, prin ricoșeu, ar trebui să dea explicații privitor și la munca suspicioasă și netransparentă realizată de Dorin Drăguțan, guvernatorul Băncii Naționale, cocoțat în această funcție de către Partidul Liberal. PL-ul face pe mortul în popușoi când vine vorba de Drăguțan, de parcă cetățenii acestei țări ar fi chiori și prea înguști la minte ca să vadă și să priceapă că lucrurile nu sunt tocmai roz în cadrul BNM-ului.

Oazu Nantoi, deși de câteva decenii ne tot dovedește că este un politician onest, înainte să ceară votul chișinăuienilor, s-ar cădea să răspundă pentru erorile șefului său, Iurie Leancă. Evadarea lui Leancă din PLDM nu-l absolvă de păcatul de-a fi înstrăinat BEM-ul și Aeroportul. Un prim-ministru care pledează pentru Integrare Europeană, dar oferă Rusiei „în dar” obiectivele strategice ale țării noastre, este lipsit de credibilitate. Oazu Nantoi, în pofida respectului pe care i-l poartă unii, nu are decât să roșească în fața alegătorilor din cauza șefului său.

Candidatul PLDM Serafim Urechean se găsește într-o situație mult mai delicată. În 2005 acesta, ignorând încrederea și efortul simpatizanților de a-l vota, a renunțat la mandatul de primar general al capitalei în schimbul unui mandat de deputat în legislativul moldovenesc. Ulterior, după ce AMN-ul a sucombat, Urechean a sărit în luntrea banditului național Vlad Filat, acesta oferindu-i în schimb Curtea de Conturi. Întrucât imaginea lui Filat este una negativă în societatea moldavă, iar Urechean pe lângă faptul că vine din curtea acestui bandit, a dezamăgit o dată electoratul chișinăuian, șansele lui de a pune mâna pe primăria capitalei sunt relativ mici.

Zinaida Greceanâi, cândva comunistă, azi socialistă, care fusese unul dintre principalii contracandidați ai lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale din 2005, iar în 2009, în timpul protestelor din aprilie, amenința că se va face uz de arme în cazul în care tinerii nu vor renunța la manifestații, azi revine în cursa pentru primărie. Șansele sale de a câștiga alegerile sunt foarte mari, mai ales că pentru ea vor vota nu doar socialiștii, ci și o parte dintre comuniști, ruși, ucraineni și toți șovinii Chișinăului.

Întrucât PCRM nu a avut un candidat „serios” la funcția de primar, a apelat la serviciile omului de afaceri Vasile Chirtoca. Acesta a fost împins în cursă pentru a crea confuzie printre alegătorii bătrâni sau printre cei agramați. Comuniștii cred că unii dintre alegători, din lipsă de atenție, vor vota pentru Vasile Chirtoca, în detrimentul lui Dorin Chirtoacă. Bineînțeles că asemenea idee, dacă o putem numi idee și nu tâmpenie, putea să se nască doar în mintea senilului Voronin.

Este de menționat faptul că numărul pretendenților la fotoliul de primar va fi mult mai mare, însă șansele lor de a cuceri electoratul și așa suspicios și dezamăgit sunt minime. Ca și ultima dată, alegerile pentru primăria capitalei nu se axează pe votarea unui bun gospodar, ci pe votarea unui adept al Estului sau al Vestului.

Marea luptă se va da între pro-europeanul Dorin Chirtoacă și pro-rusa Zinaida Greceanâi, ai cărei părinți, apropo, au fost deportați în Siberia. Tot acolo s-a și născut aceasta.

Surprize minuscule ar putea genera Oazu Nantoi sau, în cel mai bizar caz, Serafim Urechean.

În rest… vom trăi și vom vedea.

Comentarii