Nu vă temeți de Cal! Munciți, dar nu ca Maidanezul!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am anunțat un interviu cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze, care îmi va fi de un real folos la definitivarea celei de-a doua cărți despre China. Ea poartă titlul ”Visează ca un chinez”.

Spre deosebire de politicienii noștri, Excelența sa a făcut dovada unui respect aparte pentru cronicarii istoriei, arătându-se dispus să dialogăm despre relațiile dintre China si R. Moldova, despre secesionism, despre criza economică mondială, depășită cu succes de țara de sub ceruri.

Nu am putut, însă, să nu mă interesez despre Sărbătoarea Primăverii, sau Anul Nou chinezesc.

Desigur, cel mai potrivit interlocutor s-a dovedit a fi soția dlui Ambasador, d-na Du Ying.

În această seară în China intră în drepturi Calul de lemn.

” Sărbătoarea Primăverii este una dintre cele mai vechi sărbători în China. Ea are o istorie de patru mii de ani. Multe dintre tradițiile sărbătorii s-au păstrat până astăzi. Până la începutul sărbătorii fiecare familie trebuie să facă în casă curățenie generală, oamenii încleie însemne caligrafice și tablouri pe pereți.
În ajunul Anului Nou întreaga familie se adună la cina de sărbătoare, în timpul căreia privește concertul de gală transmis de Televiziunea Centrală Chineză, aprinde focuri de artificii, petarde.

În timpul sărbătorii oamenii se duc în ospeție la rude, se felicită reciproc, își fac cadouri. Chinezii gătesc multe bucate cu această ocazie după cum ar fi colțunașii, puding din orez şi altele. Se consideră că aceste bucate le vor aduce oamenilor noroc, sănătate și fericire în noul an.

Cei vârstnici le dăruiesc copiilor monede învelite în hârtie roșie, ceea ce simbolizează avuția în familie și succesul copilului în viață. Această tradiție s-a păstrat şi în zilele noastre. Cei tineri îi felicită pe cei in vârsta cu ocazia Anului Nou, dorindu-le multă sănătate și fericire, iar ca răspuns primesc bani puşi în plicuri roșii mici pe care cei vârstnici le dăruiesc tinerilor.

De regulă, părinţii ascund pachetul roșu sub perna copilului atunci când el doarme. Găsind acest pachețel copiii își cumpără cărți, caiete și alte articole pe placul fiecăruia” spune d-na Du Ying.

Migrație de proporții

În aceste zile am asista la cel mai mare proces al migrației din lume. Fluxurile agențiilor de știri abundă în informații despre întoarcerea copiilor chinezi din marile orașe acasă.
Vedem aeroporturi moderne, gări de trenuri ți auto extrem de spațioase, vedem o curățenie impecabilă.

Nimeni nu se agită, toți sunt calmi, își zâmbesc unul altuia, se felicită cu ocazia sărbătorii.
Am asistat la asemenea momente în care se adună foarte multă lume. De două ori am fost pe Piața Tiananmen.

Aici, la Mausoleul lui Mao, unde este un întreg oraș chinezesc de o frumusețe rară am văzut oameni din întreaga Chină. Mulți erau uimiți ca și mine, chiar dacă eu fusesem până atunci în mari capitale ale lumii, că țara lor este atât de frumoasă.

Recunosc , nu am mai văzut niciodată un popor atât de demn și de ospitalier.

Sărbătoarea Lampioanelor

Doamna Du Ying precizează că cina festivă dinanintea Anului Nou este o cină a reîntregirii, împăcării şi iertării. Oamenii stau de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiţiei, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult. Anul Calului albastru sau verde de Lemn se va încheia pe 18 februarie 2015.

”După vesela şi festiva întâlnire a Anului Nou chinezii vor marca altă sărbătoare tradițională Sărbătoarea Lampioanelor. Sărbătoarea tradițională a Lampioanelor este marcată, când e prima lună plină în noul an. Această zi este considerată ultima zi a sărbătorii Primăverii. Seara oamenii ies pe stradă și se delectează la lumina lampioanelor de diferite forme. În aceste zile pe străzi se organizează manifestări cultural – artistice de masă: dansuri cu lampioanele sub formă de Dragonul de foc, au loc spectacole pe catalige, se organizează dansul leilor, dansul ”Luntrile pe uscat”, dansul ”iange” și multe altele. Mâncarea tradițională care se servește în ziua sărbătoririi Lampioanelor se numește de asemenea „iuansiao”. Acesta este un deliciu indispensabil al sărbătorii si este făcut din orez vâscos. Este considerată simbol al familiei fericite și al întâlnirii după despărțire” mă documentează în engleză d-na Du Ying.

După vizita lui Victor Ponta în China și a premierului Li Keqiang la forul economic al statelor Europei Centrale și de Est, care, vă amintesc, a avut loc la București și la care șeful executivului chinez a spus că România va fi un tigru al Europei, în țară au fost deschise câteva institute Confucius.

Cel puțin așa mau informat vizitatorii blogului pe care scriu. La Chișinău este un institut Confucius și mă pregătesc demult să-i trec pragul pentru a începe să studiez limba chineză, istoria și cultura acestui mare popor umanist.
Am glumit, desigur, întrebând dacă nu e riscant să mă aventurez în anul Calului de Lemn. ”Nu va temeți, de Cal!, el este muncitor.

Detest de la o habă de vreme verbul ” a munci”, fiindcă el este utilizat de Filat în discursurile sale demagogice.

Poate și muncește, dar pentru sine, nu pentru țară. Dar, mai la urma urmei ce are un verb cu un maidanez,(aluzie la vizita bravadă a lui Filat pe Maidan, la Kiev)?

Să ne așternem pe muncă și pe măturat, fiindcă e Sărbătoarea Primăverii !

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole