Leancă nu este mai breaz decât Filat. El poartă fesul contrabandiștilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mă încearcă râsul – plânsul când Leancă, înloc să rezolve problemele curente ale țării, pierde o zi întreagă la Tiraspol. În capitala secesioniștilor Leancă, cică, a încercat că-l convingă pe Șevciuc că apropierea de Uniunea Europeană va aduce doar beneficii Transnistriei.

Acest premier cu un chip plângăreț, căruia îți vine să-i dai o bomboană ca să arunce pesimismul ca stare emotivă de pe față, a aruncat cu bâta în lună.

El a tăiat o zi întreagă frunză la câini fiindcă Șevciuc, unealta docilă a Kremlinului, a dat a lehamite din mână. Totuși, au decis că grupuri de experți de pe ambele maluri ale Nistrului vor discuta detaliat acordul de liber schimb cu UE.

Leancă este absolut nepregătit, ca să nu spun prost, în materie de conștiință colectivă. El nu a înțeles că aparițiile lui Karpov și Ștanski  – secesionista –  în fața camerelor de luat vederi  consolidează în conștiința maselor ideea că  Transnistria există și că e la fel de importantă ca și R.Moldova.

Mesajul vulgar, ca al unei revoluționare de gherilă, transmis de fiecare dată de Ștanski și bâlbele lui Karpov te fac să te gândești cum să fugi din această țară cât mai repede.

Un exemplu. La ultima întrevedere, sub egida OSCE, absolut ineficientă ca și pretutindeni, Ștanski a avut replică pentru Karpov care a vorbit  în română. Ea a pretins că dacă au dialogat în rusă, Karpov trebuie să se bâlbâie în fața presei în rusă. Karpov trebuie să-i răspundă că data viitoare vor discuta în română prin interpret. A tăcut ca acela în tufe..

Am participat și scris nu o singură dată comunicate despre dialogul autorităților de la Chișinău cu secesioniștii. Am participat la întrevederi care semănau mai degrabă a  nuntă. La Tiraspol  s-au deplasat în căruța cu numele R.Moldova, Snegur, Lucinschi, Sangheli, guvernatorul Băncii Naționale, Leonid Talmaci, aproape toți factorii ministeriali. Nu au reușit nimic, cu toate că prezența lui Lucinschi, trebuia să-l înduplece pe Smirnov, întrucât Lucinschi a stat lângă Gorbaciov care a autorizat crearea celor două republici secesioniste. Mai mult, Lucinschi, era ca un garant că nu ne vom uni cu România.

Smirnov avea indicații precise și le respecta întocmai. Dar mai avea și interese cu mafia de la Kremlin. Ca să nu întind mult vorba, vă spun că republica secesionistă va exista atâta timp cât frontierele estice ale R.Moldova nu vor fi controlate de noi, împreună cu ucrainenii.

Aduc un al doilea exemplu. În plină iarnă, pe limanul Nistrului înghețat, (limanul este controlat de secesioniști) au fost prinși indivizi cu saci plini cu dolari. Acest fapt este consemnat într-un raport internațional care a ajuns pe mesele oficialilor de la Burxelles.

Porturile Iliciovsk și Odesa demult sunt ale transnistrenilor care importă pulpe, pește, droguri din Irak și Afganistan. ”Șerif”  se numește firma care face cea mai serioasă contrabandă. Cine îmi poate spune de unde iau atâta carne zecile de fabrici de mezeluri din R.Moldova? Doar am distrus tot!

Mai mult, Dvs. sunteți siguri că armamentul pe care vroiau să-l vândă Armeniei capurile fierbinți de la Chișinău nu era din depozitele armatei 14-e? Sunteți siguri că în avionul respectiv nu puteau fi aduse câteva bombe atomice pe care, o publicație serioasă din Marea Britanie susține că secesioniștii le au?

Eu personal l-am întrebat pe Hill, fostul șef al misiunii OSCE în R.Moldova, dacă există sau nu bombe nucleare și el mi-a spus sincer că nu știe. Am mai participat la o întrevedere în cadrul căreia un ambasador rus a vorbit direct despre faptul că defunctul Lebedi mai are de vândut armament și apoi va pleca din Transnistria.

De ce scriu toate acestea? Pentru a-i deschide ochii lui Leancă și a-l determina să inițieze campanii internaționale de:

  1. Consolidare a frontierei estice a R.Moldova prin alocarea de fonduri europene pentru EUBAM.
  2. Retragerea armatei 14-e ruse care reprezintă un focar de instabilitate în Sud – Estul Europei;
  3. Cererea imperioasă ca ONU, alte instituții internaționale să dea , totuși, un răspuns adecvat întrebării pe care a pus-o absolut corect Mircea Snegur: ”Care este definiția separatismului?”

Peste câteva zile plângărețul se va deplasa la New-York, la ONU. Înloc să umble frunza frăsinelului, mai bine și-ar scrie un discurs fundamentat, fiindcă de parafarea acordului de asociere ni s-au strepezit dinții. Atâta timp cât acest ”mare diplomat” va umbla cu naivitățile și dulcegăriile voi considera că este unealtă docilă a lui Filat și că poartă pe cap fesul contrabandiștilor. Îi sugerez să-l vândă la licitație ca să scoată niște bani pentru cărți ca să mai prindă la minte.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole