Chișinăul, medaliat cu argint la Vilnius?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

1. Moldova și surprizele Summit-ului de la Vilnius

 

În ciuda faptului că Republica Moldova este primul subiect din grupul statelor răsăritene ale Parteneriatului estic intrat în faza secundă de negociere cu UE, principiile Politicii Europene de Vecinătate țin de un resort abscons care obligă menținerea mai multe viteze geostrategice. Este clar că nici măcar calendarul unic nu face un desant echitabil al echipajelor reprezentate (în ordine alfabetică) de către Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Și nici nu se putea altfel, de vreme ce entitățile politice est-europene acoperă realități adesea cel puțin incompatibile. În timp ce liderii de la Erevan și Baku mai au de tranșat ani buni înainte nu doar Carabahul de Munte, dar și reflexele tutelare venite dinspre Moscova și Ankara, în cazul Belarusului și a Georgiei Comisarii europeni responsabili cu extinderea s-au condus eminamente pe antipatii respectiv pe convergențe personale cu liderii țărilor respective.

Cât privește Republica Moldova şi Ucraina, rolul de locomotivă regională o poate avea exclusiv ultima, și nu trebuie să ne îmbătăm cu aghiazmă ideologică. Iată motivul pentru care țin să-i dau mai multă dreptate politologului ucrainean Leonid Litra (cu viză de reședință la Chişinău şi Kiev) că în noiembrie curent Comisia Europeană va parafa doar partea generală a Acordurilor de Asociere și cel de Liber schimb Aprofundat și Comprehensiv, recomandând Consiliului cel mult liberalizarea vizelor cu UE. Și Tatjana Ždanoka, în calitatea sa de reprezentant al Parlamentul European din partea Letoniei, explicitează foarte clar faptul că „ratiunile geopolitice le surclasează pe cele economice”. Aici aș mai adăuga și frontierele comune ale ucrainei cu două țări-membre UE (Polonia și România), dar și Sabia lui Damocles care atârnă de la Tiraspol asupra Chișinăului.

Cu mult noroc, Kievul și Chișinăul sunt predestinați geografic și politic să facă echipă comună la porțile Bruxelles-ului, pentru că adversarul lor îi emulează … chiar de la Kremlin.

 (continuare pe http://stiestingacefacedreapta.wordpress.com/2013/07/16/chisinaul-medaliat-cu-argint-la-vilnius/)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole