5000 de note negative la BAC 2012 – eşecul sistemului educaţional sau un dezastru la nivel de ţară?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu regret putem constata faptul că anul acesta examenele de absolvire a liceilor sau soldat cu o catastrofă la nivel de ţară. Numai ultimile date ne arată că avem 4949 de note negative, aproape 300 de lucrări anulate, şefi de centre de BAC demişi, dosare la CCCEC, părinţi cu probleme şi copii stresaţi.

Ale cui sunt aceste 5000 de note negative? A copiilor sau a sistemului educaţional din ţară? Sunt convins că din cei care au note negative sunt şi copii care pe parcursul a 12 ani de liceu a avut şi reuşite. Reese că cel care a rezolvat lucrarea la matematică şi a primit o notă de 4, nu ştie elimentarul – tabla înmulţirii? Iar cel ce a primit la limba românâ 4 – nu ştie nici a scrie? Reese că profesorii care l-au evaluat pe acest copil cu note de 7 pe parcursul a întregului an trebuie demis din funcţie din cauza că nu-şi onorează obligaţiiunile şi măreşte cu rea intenţie notele elevilor. Unde este problema, în metodologia de apreciere sau în complicacitatea examenilor? Care este pînă la urmă problema a aşa numitului calvar examinatoriu care se petrece an de an în Republica Moldova? Cine îi va recupera copilului acest an pierdut?

Ministerul educaţie nu a susţinut acest examen. A făcut tot posibilul ca să-i pice pe cei ce i-a educat 12 ani. Avem nevoie de schimbări radicale în toată chestia asta cu BAC-ul şi cu combaterea corupţiei în sistemul educaţional în întregime. Eu aş dori să văd măcar un demnitar de rang înalt de la Ministerul Educaţiei să susţină vre-un examen din cele la care au picat copiii. Sunt convins că examenul va evaluat cu note negative. Eu sper că acest „duş rece” prin care a trecut ministerul anul acesta îi va mobiliza şi vor elabora o nouă metodologie sau alt regulament fiindcă,…

… la 1 septembrie se începe calvarul pentru cei care cu o aşa tandreţe vor păşi pentru ultimul an pragul liceului. Deja de la 1 septembrie fiecare din ei, dar mai cu seamă părinţii lor care vor sta cu gîndul la acea lună de iunie a anului viitor. Ce nou va mai fi impus de minister şi de organele de control şi combatere a corupţiei?

Baftă vouă viitori bacalaureaţi!

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole