5 mituri despre ”criza ucraineană”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fiind puțin deranjat de dezinformarea care se produce în ultimele zile, zic să mă expun succint asupra unor mituri ce au apărut în jurul ”crizei din Ucraina”:

1. E război mondial: recomand cititorilor să citească elementara explicație a expresiei ”război mondial”, concluzia vă aparține.

2. Federația Rusă are dreptul să intervină militar în Ucraina, fiind zona sa de interese: niciun stat nu are dreptul de imixtiune și ingerință, mai ales militară, pe teritoriul altui stat. Normele de comportament în acest sens au fost consfințite printr-un șir de tratate internaționale și sunt apărate de Organizații Internaționale. După al II-lea război mondial, șirul de conferințe internaționale au avut drept prioritate stabilirea normelor în acest sens. Suveranitatea aparține poporului și aici e punct (apropo, ce ar fi dacă China ar interveni militar în vederea apărării drepturilor și intereselor cetățenilor săi din alte state).

3. SUA a intervenit militar în Orient, respectiv și Federația Rusă are dreptul să intervină în Ucraina. Eu mă întreb, ce are ”coada vacii cu ștampila primăriei”? Aici ne referim concret la cazul Ucrainei, ce are un stat suveran și independent Ucraina cu intervențiile militare ale NATO (atrageți atenția NATO și nu SUA) din Afganistan sau Irak? Chiar nu vreau să mă expun, sunt împotriva oricăror forme de intervenție militară, dar cazurile trebuiesc tratate separat. Dacă am citit în presă despre un omor maniacal dintr-o localitate, această faptă nu poate fi argument în vederea comiterii de către mine a unei ilegalități. Spre exemplu nu aș putea argumenta agentului de patrulare că am încălcat limita de viteză permisă pentru că și Ionel din satul ”nu știu cum” a furat două găini și-o oaie.
Repet, orice intervenție militară trebuie tratată separat, mai ales, nu suntem în ”lumea bipolară” similară războiului rece. Deja sunt multe centre de forță și influență și acțiunile unui stat nu sunt motiv pentru  intervenții militare din partea altuia.

4. Occidentul nu poartă nicio vină pentru cele întâmplate în Ucraina. Indirect sau direct Occidentul a provocat criza în Ucraina având drept obiectiv de a provoca FR. Sau, dialogul cu Federația Rusă trebuia să fie mai intens de mai mult timp și politica dublelor standarde a UE ar fi bine de revăzut. Dacă  UE cu adevărat consideră FR un stat care nu respectă drepturile omului și valorile democratice, să colaboreze până la nașterea unor asemenea crize cum este în Ucraina. Pe de o parte UE învinuiește FR de imixtiune, șantaj iar pe de altă parte UE se alimentează de la robinetul Gazprom-ului, face afaceri cu FR și duce un dialog prietenesc cu liderul de la Kremlin (aici mă refer la dialogul ruso-german spre exemplu).
Occidentul a sacrificat Ucraina în lupta contra FR, luptă printre altele care nu merită vieți omenești.

5. Republica Moldova este următoarea. Spre marele meu regret, am citit asemenea previziuni fantastice și în postările unor analiști politici, am fost dezamăgit. Cred că nici liderul de la Kremlin a fost uimit citind asemenea informații. Stimați prieteni, Republica Moldova are prezență militară rusă, ea nici nu a plecat de aici, e în stânga Nistrului și o numim ”armata a 14-a”. Avem și administrație rusească în stînga Nistrului, e promotoarea îi alimentarea separatismului. FR nu are nevoie să intervină militar în RM, e cu totul altă situație, diferită radical de cea din Ucraina. Noi avem ”talibanii” noștri, ei apar în înfățișări de politicienii pe la Sudul Moldovei, apar și prin Parlamentul RM, apar și prin unii businessmani moldo-ruși, ei sunt aici și chiar nu e cazul să mobilizezi armată suplimentar, e mai ieftin să achiți acești mercenari.
Tot la acest subiect: dacă ar fi atacată militar RM, vezi că România ar interveni în apărare. Îmi permit să glumesc, au mai făcut-o în `40, mulțumesc :)) Dacă e să trecem peste asta. Cei care scriu aceste basme, înțeleg că FR nu are acest obiectiv, deci e comod să dai promisiuni în numele altui stat (România), să faci din acesta un ”frate mai mare protector” și să creezi stare de nesiguranță și frică în rândul populației RM (tot aici e tendința de a scădea din autoritatea statalității RM). Stimați prieteni, nu vă deranjați, RM are autorități, are instituții de stat, oficiali care printre altele au avut reacții destul de echilibrate la cele întâmplate în statul vecin (plauzibil, aici declarațiile radicale nu cred că aduc ceva bun).

Cam aceste 5 mituri am vrut să le expun.

În plus, nu mai tresăriți la fiecare ”știruță” sau titlu de excepție care apare în presă. Obiectivul mass media e unul, să vândă știrea, chiar dacă o fac mai puțin etic.

Vă recomand prietenește să evitați știrile cu titluri de excepție care vizează Ucraina și mai bine să citiți o carte, priviți un film sau pur și simplu să mai petreceți timpul cu persoanele dragi. Prea mult timp trăim cu problemele și frica altora, uităm să trăim viața noastră.

Pace și liniște sufletească vă urez 😉

www.andrianbuligari.md

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii