PLDM vrea CNA-ul înapoi la cheremul Guvernului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Odată cu reforma/reorganizarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice (CCCEC) în Centrului Național Anticorupție (CNA), instituția a trecut din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului. Reforma a fost susținută și salutată de către instituțiile europene.

După cîteva luni de activitate a CNA, PLDM vine cu o inițiativă legislativă  în vederea reîntoarcerii sub control guvernamental al CNA. Deocamdată, nu cunoaștem care sînt motivele și argumentele invocate în acest proiect de lege, dar potrivit Lilianei Palihovici (vicepreședinte a Parlamentului și deputat PLDM), acestea urmează a fi prezentate în momentul dezbaterii lui în Parlament.

Pînă cînd vom ști exact motivele/argumentele pentru a trecere CNA din nou sub aripa Guvernului, înțelegem că inițiativa dată vine în contextul exprimării de către Liberal-democraţi (în februarie a.c.) a votului de neîncredere față de conducerea CNA, a dlui Viorel Chetraru. Acesta era acuzat de compromiterea reformei acestei instituţii importante în stat, dar şi a valorilor caracteristice unui stat de drept, acţionând la comandă politică. Și asta, după ce mai mulți miniștri PLDM au intrat în vizorul CNA, fiind acuzați de delapidări în proporţii deosebit de mari, exces de putere, neglijenţă în serviciu, dar şi fals în acte publice.

Conform proiectului propus de PLDM, directorul CNA urmează să fie numit şi eliberat din funcţie de către Guvern, la propunerea Prim-ministrului. De asemenea, adjuncţii acestuia, sunt numiţi şi eliberaţi din funcție de Executiv. Și aici, trebuie să menționez că, recent Parlamentul a votat un proiect de lege prin care directorul CNA a devenit inamovibil, ceea ce ar trebui să ducă la evitarea abuzurilor și încercărilor de a supune politic această instituție și la sporirea independenței decizionale. Ca rezultat, acest lucru va încuraja implementarea reformelor în domeniu și în vederea luptei eficiente cu fenomenul corupției.

Acum, în ce caz CNA poate rămîne neinfluențată politic: aflîndu-se sub controlul Guvernului sau al Parlamentului? După mine ar fi dacă rămîne în subordinea Parlamentului și aici fără a face aluzii la zvonurile că CNA ar fi controlată de Plahotniuc.

Dorința PLDM-ului pentru această modificare ar însemna că vrea să tragă CNA-ul la umbra stejarului său, adică să preia controlul asupra acestei instituții prin faptul că actualmente Guvernul este condus de un membru PLDM. Astfel, Chetraru și alții vor fi înlocuiți, ceea ce le va permite să stopeze urmărirea penală a miniștrilor PLDM. Și, vă amintiți că la un moment dat lui Chetraru i s-a interzis să participe la ședințele Guvernului. Filat spunea atunci că CNA este instituție independentă, dar acum vrea s-o tragă înapoi.  Dacă le reuște, urmează „dinte pentru dinte și ochi pentru ochi”.

Cam asta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii