Deprofesionalizarea jurnalistului moldovean sau unde ești tu, oare ?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Se întîmplă ceva, în țara asta, legat de jurnaliști. Sunt mulți, totuși, la număr. Au ei (ele) de plătit facturi comunale? Au. Mai sunt și o sumedenie de alte cheltuieli care urmează a fi acoperite de undeva și, pînă la urmă, lucrează. Multe fete tinere (frumoase), reporterițe, aleargă cu microfonul în mînă și pun întreabări; un tablou cunoscut deja de vreo 3 – 4 ani încoace și ?
Și atît.

Unde ești tu oare, jurnalistule, care vii la o conferința de presă și cunoști minimumul necesar despre subiect pentru a pune o întrebare concludentă și cel puțin la temă?
Unde ești tu oare, jurnalistule, care inviți o persoană, la tine în platou și te documentezi  in prealabil, din mai multe surse despre invitat, nu confunzi detalii importante și nu pui în situație penibilă interlocutorul, dacă totuşi genul emisiunii tale nu cere asta ?
Unde ești tu oare, jurnalistule, care faci o emisiune, ești prezentator și atît, dar nu ești și specialist în fashion,  disign, culturologie etc?
Unde ești tu oare, jurnalistule, care în palmaresul tau de reportaje nu prevalează subiectele despre înmormîntări unde toată lumea bocește?
Unde ești tu oare, jurnalistule, care cauți și găsești o istorie de succes, reală, dar nu o compui tu în redacție, apoi umbli după potențialii ei eroi?
Unde ești tu oare, jurnalistule, care în emisiunea ta, în știrea ta, nu admiți ca titulatura cu numele, prenumele și funcția cetățeanului să conțină greșeli.
Unde ești tu oare, jurnalistule, care nu-ți vine greu și faci un reportaj despre subiectele legislative abordate în ședința Parlamentului în așa mod încît acesta (reportajul) să capteze telespectatorul? Să-l ,,baji,, în eter pe Ghimpu cu „au revoir” sau pe Voronin cu „nahren s pleaja” nu e cea mai mare măiestrie jurnalistică!
Unde ești tu oare, jurnalistule, care prezinți buletinul de știri  nu începi cu omor sau viol, ci dai mai întîi, un subiect de la maternitate sau unul despre căsătorie.
Unde ești tu oare, jurnalistule, care cunoscînd cine-i șeful televiziunii tale, nu admiți ca lucrurile să degenereze într-un hal fără de hal, prefăcîndu-se, ele, (lucrurile) în propaganda interesului său politic ori economic ? Poate nici șefului tău asta nu-i trebuie? Poate tu, jurnalistule, te strădui înzadar, te strădui pentru a place cuiva, pentru a crea impresie…?
Unde ești tu oare, jurnalistule, care înveți din greșeli, te perfecționezi, te cultivi și iei profesia în serios, dar nu ca pe o trambulină care te va catapulta în patul unui oligarh ori a unui politician? Poate, tu jurnalisto, rîvnești la altceva decît la un inel.
Unde ești tu oare, jurnalistule, care nu refuzi sa faci un subiect despre concertul de binefacere pentru susținerea lui Mircea Guțu, considerîndu-l lipsit de interes public, iar peste o zi, cînd artistul moare, tu, jurnalistule, alergi ca nebunul (a) pe la alte televiziuni după video și torpilezi subiectul tragediei naționale.
Aceiași oameni, aceeași țară, aceleași televiziuni: viu omul nu încape în ecrane, iar mort deja încape… Se întîmplă ceva, în țara asta, legat de jurnaliști, sunt mulți, totuși mulţi la număr.

www.secautaunom.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii