cu ce s-a întors Filat de la Bruxelles?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul în exercițiu Vlad Filat s-a întors vineri de la Bruxelles unde a participat la Summit-ul Partidului Popular European (PPE). În cadrul acestei întîlniri Filat trebuia să facă o prezentare a situaţiei politice din Republica Moldova în fața mai multor oficiali europeni, şefi de state și prim-miniştri ai ţărilor europene care reprezintă familia popular-europeană. De asemenea, Filat a participat și la ultima rundă de negocieri purtate de Republica Moldova și Uniunea Europeană cu privire la crearea Zonei de Liber Schimb și a Acordului de Asociere care s-a desfășurat  în perioada 11-15 martie 2013.

Declarațiile făcute de Premier la întoarcere mi s-au părut cam vagi și nimic nou. „Am primit confirmare că Republica Moldova are prieteni sinceri. Mesajul lor este să facem tot ce este necesar pentru a asigura o guvernare democratică. În rezultat, ei ne vor oferi sprijinul necesar”. Foaie verde. Prietenia asta miaroase mai mult a: frate, frate, dar brînza e cu bani. UE a stabilit niște condiții și nici nu are cum să spună altceva. Totodată, văd acest mesaj ca unul de atenționare și sunt curios să aflu cum a descris Filat situația politică din țară.  S-a plîns că a fost demis din cauză că doar el vrea binele poporului?

Ceea cu ce a dorit să ne ungă ochii după această vizită, este discuția pe care a avut-o cu Tonio BORG, Comisar European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului. Acesta l-a asigurat pe Filat că Moldova va primit de la UE suplimentar  20 mln. euro, dintre care 6 mln. vor fi utilizați în domeniul sănătății, iar restul în infrastructura în sănătatea rurală. Mare scofală. La cîți bani a primit RM de la UE, acum ar fi trebuit  să strălucească țara asta, iar acește 20 mln. vor ajunge unde vreți, numai nu după destinație.

Mă așteptam să aud de la Filat un mesaj clar de susținere din partea repezentanților europeni și anume de la Merkel și Barroso dacă tot s-a întîlnit cu ei. Despre ce anume au vorbit? Care este poziția lor acum cînd Guvernul a fost demis? De ce nu s-a spus nimic despre cele discutate cu ei? Cel mai probabil că i-au tras mîța pe spinare lui Filat și evident despre asta nu se spune sau singurele întîlniri cu acești doi oficiali europeni au fost pe coridor cîteva minute și s-au întrebat de sănătate.

Mai este Filat credibil în fața Angelei Merkel și lui Barroso după ce au fost făcute publice convorbirile telefonice cu Vicol unde era vizat și un investitor german. Ori, aceștea au închis ochii la toate aceste bazaconii? Puțin probabil, iar acum, Uniunea Europeană este mai precaută, iar Filat privit cu scepticism.

Vă aminți cum era înainte? Filat avea întîlniri bilaterale, iar vizitile lui păreau atunci mult mai prietenoase și calde. Acum, Filat s-a întors de la Bruxelles fără trofeu!

Cam asta

blog: vieru.eu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii