4 ore de comunicare cu premierul

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Beer Time. Unii erau relaxați alții parcă nu se simțeau în apele lor.  Vecini prea gălăgioși în anumite momente. Berea bună. Apropo, eu nu m-am așteptat ca bloggerii să fie atât de rezervați în a bea un pahar de bere sau vin.

Premierul și-a rezervat seara de vineri pentru comunicare. S-a discutat despre economie (investiții străine, 4000 de locuri de muncă noi într-un raion), educație, infrastructură, sistem parlamentar, președinte, miniștri, mâna Rusiei și Nina, consolidare regională, Pădurea Domnească. A jucat cu cărțile pe față la toate întrebările mai puțin la cea cu ambasadorii. Fiecare temă ar merita un articol și dezbatere aparte. Ar merita să revin.

Cadrele

Problema cadrelor. Subpunctul educație

Ar trebui o abordarea complexă. În spațiul mediatic au apărut sporadic tot felul de scandaluri cu BAC-ul sau achizițiile de autobuze însă educația nu asta înseamnă doar asta. Așteptările sunt mari de la Codul Educației și de la tot ce urmează după. E nevoie de o viziune integrată: învățământ primar, gimnazial, liceal, vocațional, universitar. Premierul crede că s-a neglijat prea mult învățământul vocațional și că prea mulți au diplome fără suportul cunoștințelor temeinice. A accentuat că Moldova are nevoie de o instituție care să aprecieze activitatea universităților pentru a crea clasamente.

Problema cadrelor. Subpunctul miniștri

O voce a spus că cel puțin 5 miniștri trebuie demiși pentru că au călcat deja pe bec de multe ori. Premierul are dreptul și vrea acest lucru însă „exmatricularea” nu garantează performanță următorilor. Când ești la jumătatea drumului în multe domenii și reformele sunt în toi ce ar trebui să alegi: lupta inutilă cu unii miniștri, lideri politici și datul afară sau forțarea acestora să-și facă treaba? Are un consilier nou, britanic, care-l va ajuta să-și îmbunătățească comunicarea cu ministerele. Cu toate.

Tot aici a adus exemplul de coaliție al țărilor europene în care liderii de partid (președinții în cazul Republicii Moldova) ajung în Guvern. Primul partid are premierul iar ceilalți (doi) ar avea portofolii și domenii de gestionat. Situația din prezent e pe placul coaliției(PD și PL) din alianța AIE. Miniștri PD-L își rezolvă businessul în guvern iar deputații PD-L se comportă ca partid de opoziție în Parlament. Simplu nu ?

continuare: dancaranfil.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii