4 martie 2016 – 4 martie 2020: CUTREMURELE DIN POLITICA MOLDOVENEASCĂ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Disponibilitatea socialiștilor și a democraților moldoveni de a începe negocierile pentru formarea unui parteneriat, pe care îl voi numi social-democrat, a apărut după întoarcerea președintelui Dodon din vizita efectuată la Bruxelles, unde a avut mai multe întâlniri.

Nu cred în coincidențe.

Cea mai importantă dintre întâlniri a fost cea avută cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere. Acolo, președintele moldovean a subliniat importanța continuării dialogului bilateral cu Uniunea Europeană, reafirmând atașamentul Republicii Moldova față de cursul de integrare europeană la capitolul implementarea Acordului de Asociere. Președintele Dodon a notat pe Facebook că “actuala conducere a țării este fermă în decizia de a continua promovarea politicii externe echilibrate dintre Est și Vest, în baza intereselor naționale”.

În același timp, președintele democraților moldoveni, Pavel Filip, a trasat liniile roșii în colaborarea cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova: continuarea parcursului European, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria).

Decizia Partidului Democrat din Moldova, luată la 4 martie 2020, poate fi comparată, ca importanță, cu decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din 4 martie 2016 care a stabilit alegerea președintelui moldovean prin alegeri directe – un cutremur politic.

În 4 martie 2016 opoziția nu se gândea la posibilitatea alegerilor președintelui moldovean prin alegeri directe, componența de atunci a CC a impus această posibilitate.La patru ani distanță, în 4 martie 2020, decizia PDM, de a participa alături de PSRM, la guvernare, aruncă în aer posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate atât de dorite de liderul PAS, Maia Sandu, și menține pe agenda anului alegerile prezidențiale.

Ca și în urmă cu patru ani, opoziția parlamentară este în dificultate. De asta vor încerca să ia măsuri.

Nu cred în coincidențe.

Data anunțării disponibilității celor două partide de a negocia formarea unui parteneriat are loc o săptămână înaintea sosirii în Republica Moldova a premierului maghiar Victor Orban – vizita lui este anunțată pentru 12 martie.

Parteneriatul politic pe care îl vor semna cele două formațiuni politice ar trebui să aibă la bază acordul pe care PSRM-ul la semnat cu blocul ACUM în vara anului trecut. Principiile conținute în acel document au mulțumit atât în Vest cât și în Est.

Președintele Dodon, în discursul din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a sugerat că înțelegerea Uniunii Europene și Federației Ruse pe Republica Moldova ar trebui să continue – președintele a vorbit despre neutralitatea permanentă a statului moldovean, despre faptul că Republica Moldova nu își propune să adere nici la Uniunea Europeană ori NATO, nici la alte blocuri economice ori militare din Est.

Dacă parteneriatul politic dintre Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor va fi semnat și va conține obiectivele vechiului acord dintre socialiști și blocul ACUM, doamna Maia Sandu ar trebui să se bucure – vor fi implementate același obiective negociate între Bruxelles și Moscova pentru crearea unui consens geopolitic zonal.

Dacă se va întâmpla așa, atunci am putea trage concluzia că acesta a fost scopul principal al întâlnirii președintelui Dodon cu comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Olivér Várhelyi.

Să fie oare corectă afirmația că drumurile Chișinăului către Bruxelles nu trec doar prin București, dar și prin alte capitale europene?

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole