Parlamentul European al Tinerilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Parlamentul European al Tinerilor a apărut în viaţa mea ceva mai mult de un an.

Iniţial părea o idée care nu   se ştia cu ce se va finisa…trebuia să trecem prin mai multe etape pînă a avea posibilitatea de a deveni parte a acestui program internaţional, care în Europa anul cesta împlimeşte 25 ani. Necătînd la toate părerile celor din jur, iar acestea se divizase substanţial, necătînd la toate criticile şi obstacolele întîlnite am decis să pornim activitatea. În Republica Moldova, European Youth Parliament este înregistrat ca o asociaţie obştească, însă puţin cine ştie că aceasta este doar forma juridică, pentru că programul în sine activează după regulile stabilite de ani în Uniunea Europeană. Ca iniţiativă, căci anume acest statut l-am primit iniţial am încercat să activăm şi să oferim tinerilor opurtunitatea de a gusta din plin din toate posibilităţile oferite de program.

În februarie, 2012, am implementat Prima Sesiune Locală a EYP în Moldova. Au fost implicaţi 75 tineri din regiunea centrală cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 22 ani care cunosc limba engleză. Astfel, în urma a 3 zile ale sesiunii aceştia au devenit primii absolvenţi ai EYP în Moldova.

După prima sesiune am decis să nu ne oprim şi să implementăm o nouă sesiune unde să implicăm şi tinerii din Transnistia. Cea mai mare bucurie a fost cea prin care în timp ce ne pregăteam de cea de a doua sesiune locală am aflat, că la data de 11 mai am fost recunoscuţi ca membri cu drepturi depline a European Youth Parliament… am trecut perioada de încercare cu success şi tinerii noştri pot participa la sesiuni internaţionale împreună cu tinerii a încă 36 ţări europene.

Astăzi, după finisarea celei de a doua sesiuni locale, desfăşurată în iunie 2012, cu suportul financiar al Slovak AID privim cu ochi înflăcărăţi spre viitor. Planificăm implementarea sesiunii naţionale în toamna anului curent, care va permite selectarea tinerilor pentru sesiunile internaţionale, unde vor reprezenta statul nostru la cel mai înalt nivel.

Mai mult ca atît, recent am negociat cu Preşedintele Delegaţiei Uniunii Europene, Dirk Schuebel semnarea unui acord prin care se va oficializa faptul de patronaj onorific al acestuia asupra EYP Moldova.

Este prima treaptă care costă…şi care am făcut-o împreună cu preşedintele organizaţiei – Butmalai Ion şi organizatorul principal – Constantin Butnaru.

EYP mi-a adus nu doar rezultate, nu doar succese considerabile şi noi oportunităţi pentru tinerii noştri, dar şi prieteni minunaţi, persoane fascinante cu înalt simţ al responsabilităţii şi inimi deschise…o lume nouă, unde nu există nimic imposibil.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii