Chișinău – Bruxelles!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Republica Moldova este un stat nou apărut pe scena Europei aflată în plină schimbare din 1989 încoace. Spațiu de confluență istorică între mai multe zone geopolitice, Moldova contemporană se află în căutarea propriei identități. Fără îndoială, că viitorul său rezidă în capacitatea populației, a elitelor și noii generații de a defini un proiect viabil și de a-și diversifica relațiile politice și economice externe, adică de a se include în rețelele de schimburi continentale în proces de reorganizare. Moldova urmează să își obțină pe harta lumii locul care i se cuvine în Uniunea Europeană. Sigur acesta nu este un proiect care se rezolvă în 3-4 ani, însă șansele sunt mari.

Uniunea Europeană a înlocuit Uniunea Sovietică și CAER-ul în calitate de partener comercial principal al țărilor central și est europene. La nivel de ansambluri geoeconomice Moldova gravitează către regiunile Europei de est, cea a Europei centrale și cea a Mării Negre. Astfel succesul Moldovei va fi determinat de antrenarea țărilor din aceste trei zone într-o colaborare cât mai strânsă, începând cu crearea și extinderea unei zone de liber schimb. Țin să menționez faptul că Republica Moldova deși reprezintă un caz aparte printre țările în tranziție (datorită dependenței accentuate față de piețele CSI), ea totuși are șanse mari de aderare la familia Europeană. Dacă Rusia este o țară enormă, Ucraina prea mare și îndepărtată de UE, Moldova este un stat mic, care ar putea fi ușor acceptat în calitate de membru asociat al UE. Uniunea Europeană își dezvoltă relațiile de apropiere față de Republica Moldova, mizând pe cooperare și integrare economică și politică.

Ce ziceți de perspectiva europeană a Republicii Moldova? Precizez doar 9 din ele plus o țară UE parteneră cu adevărat meritabilă în procesul de susținere privind integrarea Republicii Moldova în UE.


1. Comunicarea Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate „Un nou răspuns pentru vecinătatea în schimbare” din 25 mai 2011 face referinţă indirectă la perspectiva europeană pentru unele state din Parteneriatul Estic. RM va susţine în continuare că este eligibilă pentru aderare la UE.

2. La 15 septembrie 2011, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia privind negocierile Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Textul Rezoluţiei PE conţine o serie de referinţe importante pentru viitorul relaţiilor dintre RM şi UE. În mod special, remarcăm că deputaţii europeni fac referinţă la Articolul 49 al Tratatului UE în contextul angajamentului UE faţă de RM. De asemenea, Rezoluţia se referă într-o manieră pozitivă la liberalizarea regimului de vize, negocierea zonei de liber schimb, cooperarea sectorială.

3. Cel mai important element al cadrului juridic al dialogului RM-UE instituit prin Parteneriatul Estic îl constituie Acordul de Asociere. Pe parcursul celor 8 runde de negocieri avute până în prezent s-a reuşit să se închidă provizoriu negocierile pe toate subiectele legate de Dialogul Politic şi Reforme, Cooperare în domeniul Politicii Externe şi de Securitate. Capitolul Justiţie, Libertate şi Securitate este, la fel, aproape de închiderea lui provizorie. În domeniul cooperării economice şi sectoriale s-a reuşit să se închidă 21 din 25 de capitole.

4. Se progresează în domeniul liberalizării regimului de vize RM-UE. Până în prezent Republica Moldova a avansat semnificativ în procesul de modificare şi ajustare a cadrului juridic naţional la normele şi standardele UE. Pe parcursul anului 2012 este preconizată realizarea completă a măsurilor legislative din cadrul primei etape a Planului de Acţiuni RM – UE în domeniul liberalizării regimului de vize, ceea ce va permite trecerea la etapa a doua, de implementare.

5. Parteneriatul de mobilitate RM-UE, un alt punct de plecare prezentate prin proiectele realizate în cadrul Parteneriatului de Mobilitate RM-UE (în jur de 70 proiecte şi iniţiative), în special în domeniul securităţii documentelor, a politicilor migraţionale, combaterii migraţiei ilegale, contribuie nemijlocit la implementarea cerinţelor înaintate de către UE în contextul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova.

6. Acordul privind spațiul aerian comun RM- UE, altă premisă de intărire a relațiilor cu UE. Dialogul RM-UE privind dezvoltarea unui spaţiu aerian comun cu UE a fost iniţiat în luna iunie 2010, prin mesajul premierului Vlad Filat adresat Preşedintelui Comisiei Europene în care a fost exprimată dorința autorităţilor moldoveneşti de a lansa negocierile cu UE în vederea aderării RM la Spaţiul Aerian Comun European (SACE).

7. Cooperarea Vamală, este în continuă avansare. Pe parcursul anului au avansat negocierile privind capitolul Impozitare din cadrul Acordului de Asociere. Negocierile nu au fost finalizate, în discuţie fiind problematica accizelor la ţigări dată fiind diferenţa cifrelor respective din RM şi UE. RM şi-a asumat angajamentul de a ridica treptat accizul la nivelul European.

8. Cooperarea în domeniul educației. Sunt sigur că s-a auzit de procesul Bologna, acesta urmează a fi implementat treptat în instituțiile de învățământ superior din RM. Republica Moldova a aderat la Procesul de la Bologna în 2005, astfel implementând în învăţămîntul superior sistemul academic compus din trei cicluri de calificări, licență, master, și doctorat, primele două având la baza funcționării credite pe care studenții trebuie să le obțină pe parcursul anului de învățâmânt. În plus sunt implementate proiecte de acțiune comună pentru studii în afara RM, prin proiecte ca ERASMUS, ERASMUS MUNDUS COOPERATION WINDOW, TEMPUS TACIS.

9. Comunităţile Europene au oferit mai mult de 300 milioane € în calitate de asistenţă pentru Moldova începând cu 1991. Această asistenţă a fost oferită prin Programele de Asistenţă Tehnică pentru statele CSI (TACIS), incluzând componentele naţionale, regionale şi cooperarea trans-frontalieră.

10. În plus, ROMÂNIA, nu degeaba am scris cu litere mari este cel mai bun prieten al Republicii Moldova la nivelul de implementare al acquis-ului în RM, ca să o zic mai simplu este avocatul principal al integrării Republicii Moldova în UE. Diplomația română a făcut demersuri multiple pentru a menține subiecte legate de Moldova pe agenda UE. Totuși relațiile dinte RM și RO au cunoscut momente de apogeu și declin, dar să nu intrăm în alt subiect (o las demnitarilor să gândească) .

Republica Moldova a avansat la nivelul negocierilor și cooperării cu UE decât orice alt stat din CSI. Acesta nu este un vis, ci o prioritate a politicii statului moldovean. Europa are nevoie de noi, și noi de ea. Europenii sunt uniţi în promovarea păcii şi prosperităţii şi diversitatea culturală, de tradiţii şi limbi a Europei ce constituie un element pozitiv pentru acest continent, astfel ca să scăpăm și noi de construcții artificiale la nivelul limbii și diversității culturale, UE este familia noastră.

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole