2020 – STARTUL NOII ORDINI MONDIALE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Camera Comunelor a Parlamentului britanic a aprobat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De aici.

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este semnul clar și fără echivoc că anul 2020 este anul în care începe a fi construită Noua Ordine Mondială. Contestarea de către Federația Rusă și China a vechii ordinii mondiale a reușit.

Toți comentatorii politici afirmă că liderii globali consideră vechea ordine mondială ca fiind terminată, depăşită ori una care are nevoie majoră de schimbare. În particular, liderii Uniunii Europene se gândesc mai mult la interesele lor naţionale şi la obţinerea acestor interese în baza unor tranzacţii care relativizează sau revizuiesc acordurile şi alianţele multilaterale actuale pentru a accepta înţelegeri bilaterale cu Moscova și China în diferite domenii specifice. În acest context, Republica Moldova este o monedă de schimb.

O analiză a anului 2016 pentru Deutche Welle arăta că după Brexit Uniunea Europeană se va concentra numai asupra propriei sorţi, fără vreo intenţie de extindere. “Extinderile UE sunt de neconceput în acest moment. Vestea proastă pentru toţi ucrainenii, moldovenii şi georgienii este că extinderea UE spre statele post-sovietice sau cele balcanice a fost amânată spre un moment îndepărtat din viitor”, se spune în articol. De aici.

Brexit înseamnă o veste proastă și pentru Uniunea Europeană, noua conducere a acestei organizații supra-statale, Partidul Popular European, va fi preocupat de înăbușirea tendințelor separatiste ale unor state membre UE, adică de supraviețuirea propriului proiect.

Polonia şi Ungaria sunt două dintre statele membre UE care sfidează politicile comunitare ale Bruxelles-ului. Printre actele de suveranitate națională a celor două țări pot enumera că, în 2014 Parlamentul maghiar a votat o lege care a permis gigantului rus Gazprom să contruiască South Stream în pofida opoziției Uniunii Europene; în 2019 deputații polonezi au sfidat amenințările Bruxelles-ului și au votat o lege care permite sancționarea judecătorilor care se opun reformelor. Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei și Ungariei mai multe proceduri de infringement. De aici.

Dacă Partidul Popular European va înăspri măsurile de sancționare a actelor de suveranitate ale Poloniei și Ungariei, cele două state pot urma exemplul oferit de Maria Britanie. Conflictul din sânul Uniunii Europene este așadar garantat. Acest lucru va oferi posibilitate binomului geopolitic ruso-chinez să se implice în politicile Uniunii Europene.

Efectele Brexit-ului vor atinge și Republica Moldova. Popularii europeni vor încerca să mențină teritoriul dintre Prut și Nistru  în Parteneriatul Estic fără a-i oferi o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană. În aceste condiții, politicienii moldoveni, care au un extraordinar simț al supraviețuirii, vor continua implementarea treptată a reformelor conținute în Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană dar, în ciuda presiunilor de la Bruxelles ori București, aceștia vor aprofunda Parteneriatul Strategic cu Federația Rusă.

În condițiile în care Uniunea Europeană își va confrunta eforturile în interior, pentru propria supraviețuire, spațiul pruto-nistrean va cunoaște o creștere a interesului euroasiatic (citește ruso-chinez) și a investițiilor lor în spațiul aflat în fața porților Uniunii Europene.

Bătălia care se dă în prezent, una departe de privirile publicului, este una a construcției infrastructurii Noului Drum al Mătăsii. A construcției marilor terminale unde vor fi depozitate mărfurile din China, a hub-urilor portuare și a rețelelor rutiere care vor asigura transportul acestor mărfuri din China către Uniunea Europeană.

Noua Ordine Mondială ține de proiectul și dezvoltarea Noului Drum al Mătăsii, o ofertă globală, participativă şi cu potenţial uriaş de dezvoltare la care Republica Moldova, stat vecin al Uniunii Europene, poate lua parte. Iată motivul pentru care, la începutul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova a inițiat negocierile asupra unui Acord de comerț liber cu China. Conform prognozelor enunțate de către autoritățile moldovene, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%. De aici.

Anunțatul proiect al construcției infrastructurii rutiere face parte din eforturile autorităților moldovene de cuplare la Noul Drum al Mătăsii. Anunțatele construcții de aeroporturi fac parte din același proiect. Un comunicat oficial al Ministerului moldovean de Externe spune că ministrul Aureliu Ciocoi a avut o întâlnire cu Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova la care s-a discutat inclusiv despre Noul Drum al Mătăsii precum și participarea agenților economici chinezi la procesul de privatizare a activelor moldovene. De aici.

Brexit-ul a dat startul construcției Noii Ordini Mondiale – oficialii moldoveni nu pot împiedica acest proces, dar probabil, au identificat deja oportunitățile. Cu certitudine Uniunea Europeană va deveni una concentrică, a mai multor viteze. Poziția geografică a statului moldovean, în fața porților Uniunii Europene îi oferă avantajul, deocamdată lingvistic, și dacă își construiește șoselele, și cel rutier, de a deveni un hub marfar pentru produsele din zona euro-asiatică. Ceea ce nu e rău.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole