2017, anul marilor reforme! Restructurarea Guvernului si Parlamentului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Preluarea puterii de stat de catre PDM, odata cu formarea unei noi majoritati parlamentare stabile – coorodonata de Vlad Plahotniuc, incepind cu ianuarie 2016, urmata de investirea Guvernului Filip, a creat mari asteptari pentru un larg segment social. Cel care avea sa devina presedintele PD, a promis atunci in fata poporului ca, criza politica a luat sfirsit si incepe un amplu proces de reforme.

Acum, in 2017, suntem in pragul a doua mari reforme: se va schimba mecanismul de alegere a deputatilor in Parlament si va fi optimizat numarul de ministere in Guvern. Doua reforme in premiera pentru politica din Republica Moldova!

PDM din start a pledat pentru trecerea la sistemul uninominal si continua sa sustina acest model electoral. Dar ca Legea Electorala sa fie schimbata, Comisia de la Venetia cere sa fie asigurat un larg conses politic in Parlament, de aceea pe moment s-a mers la compromis. Conform proiectului de lege final, urmatorul Parlament urmeaza sa fie ales 50% din deputati pe liste de partid, si 50% prin vot uninominal. Expertii Comisiei de la Venetia  au sosit deja la Chisinau si analizeaza toate aspectele reformei, ca in luna iunie sa vina cu concluziile finale.

Timpul se scurge repede si actuala putere mai are un an pina la expirarea mandatului. De aceea, tot in acest an, asa cum s-a promis, se va implimenta si reforma guvernului. Dupa ultima sedinta a PDM, liderul partidului a anuntat in fata presei ca numarul de ministere in guvern va fi redus de la 16 la 9. Dar asta nu va fi deloc simplu! Este o reforma fara precedent pentru tara noastra, or de la declararea independentei incoace inca nici un partid nu s-a incumetat sa reformeze din temelie Adiministratia Publica Centrala.

In timp de opozitia de dreapta si de stinga isi joaca rolul lor, organizand fash-moburi sau live-uri pe facebook, coalitia de la guvernare incearca sa-si implimenteze agenda pina la capat, asa cum s-a coordonat cu partenerii externi, UE si FMI. La final, cetatenii vor fi judecatorii.

Comentarii