2014: MAREA BĂTĂLIE ELECTORALĂ “FACEBOOK”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Politica a intrat pe facebook. Aceasta este principala concluzie din retrospectiva vieţii politice a anul 2013. Nu că unii politicienii nu ar fi fost on-line şi înainte de 2013, doar că în acest an s-a cristalizat tendinţa de utilizare bine gândită şi bine direcţionată a spaţiului virtual. O tendinţă mult mai importantă decât toate frământările lăuntrice ale clasei politice moldoveneşti, cu o imensă putere de a influenţa pe termen lung procesele şi abordările politice.

 

Şi când spun „a intrat pe facebook” nu am neapărat în vedere doar reţeaua de socializare cu acelaşi nume, ci utilizarea tot mai intensă de către actorii politici şi de către structurile statului a ceea ce numim generic „new media” şi „social media”, inclusiv reţele de socializare, bloguri şi platforme de blogging, forum etc. Am fost martorii a importante declaraţii şi dezbateri politice on-line. În 2013 politica a intrat definitiv în „lumea nevăzută”, dar puternic simţită. Toţi sunt în reţea, de la actori geopolitici care ne influenţează viaţa (gen Rogozin), până la lideri regionali nerecunoscuţi (Ştanski, Şevciuk).

 

Şi dacă în 2009 tinerii, reprezentanţii progresişti ai societăţii, au produs ceea ce unii numesc „revoluţia twitter” de la Chişinău, apoi în anul 2014 am putea să fim martorii primei bătălii electorale “facebook” veritabile. Partidele care vor reuşi să domine spaţiul virtual (inclusiv prin inteligente strategii de comunicare), ar putea să domine şi ştampilele din buletinele de vot.  Iar expresia „dacă nu eşti pe facebook, nu exişti”, devine o realitate, inclusiv şi pentru mediul politic.

 

P.S. Dacă pe la începutul anilor două mii, domnul Vasile Botnaru ne numea generic (pe tinerii colegi de la BASA-press) „genereaţia Coca-Cola”, acum a venit timpul „generaţiei/societăţii facebook” J

 

Ţineţi ritmul !!!

Comentarii