2.200 KILOMETRI PRIN VIITOARELE ŢINUTURI ALE UNIUNII EUROPENE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Marian Dulă este un compatriot care, după ce a trecut în rezerva armatei, cea din dreapta Prutului, a pus umărul la dinamizarea acţiunilor Asociaţiei „Cultul Eroilor”, din Câmpina. Cu 10 membri, ai acestei organizaţii inedite, toţi rezervişti, a efectuat o excursie în Republica Moldova și Ucraina. Grupul de inimoşi a fost condus de doi consilieri locali – Marian Dulă și Viorel Bondoc.

Traseul ales a fost lung de 2.200 de km, incluzând localităţi de referinţă: Galaţi, Ţiganca, Cania, Cimişlia, Cetatea Albă, Odesa, Chişinău, Orhei, dar și aşezări de pe malul estic al Nistrului. Din această perspectivă, unor întrebări fireşti, compatriotul Marian Dulă a oferit răspunsuri punctuale:

– Unde a fost primul popas?

– În prima zi a drumeţiei, noi am depus o coroană de flori la Cimitirul de Onoare, al Eroilor Români de la Ţiganca, judeţul Cahul, unde primarul localitatii, Petru Grandabur și preotul Vasile Burduja ne-au prezentat istoricul cimitirului și câteva date despre luptele duse de ostaşii români, în iulie 1941. Monumentul este ridicat în amintirea militarilor din Regimentul 12 Dorobanţi Bârlad și cuprinde mormintele a 1.020 eroi. Gazdele ne-au condus apoi la Cimitirul localităţii Cania, unde, în Parcela de Onoare, sunt înhumaţi 938 de eroi români. Şi aici s-a depus o coroană de flori. În ziua de 9 iulie 1941, a fost rănit mortal comandantul Regimentului 12 „Cantemir” colonelul Gheorghe Niculescu, născut în Ploieşti. Ostaşii înhumaţi aici luptaseră în regimentele 11  şi 12 Dorobanţi, 30 Artilerie, 2 Gardă şi 6 Mihai Viteazul, din care au făcut parte si mulţi câmpineni. Aici s-a evidenţiat, în luptă, și sublocotenentul Ioan Stoica, din Regimentul 30 Artilerie, care a fost decorat cu Ordinul Steaua României. Câmpineanul Ioan Stoica, a fost avansat, după război, până la gradul de general de brigadă și a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina.

– Aţi ajuns ulterior la Odesa…

Da. Acolo am vizitat locurile unde s-a dat bătălia pentru acest oraş, din august – octombrie 1941, Armata a 4-a română având pierderi de 92 545 de militari. Din păcate, nu se mai păstrează însemne ale bătăliilor purtate de români, precum plăci comemorative.

– După care aţi optat pentru un obiectiv la fel de semnificativ.

– Este adevărat, noi poposind la Cimitirul militar românesc din Slobozia-Horodişte, în raionul Rezina. El a fost amenajat în toamna anului 1941, în curtea bisericii din satul Slobozia-Horodişte și cuprinde mormintele individuale a 15 militari români, 14 identificaţi, 1 neidentificat, aparţinând regimentelor 9 Dorobanţi şi 5 Pionieri. Acolo se mai află şi mormântul unui militar german necunoscut.

– Grupul dumneavoastră a avut parte de însoţitori deosebiţi…

– Aşa este. Au fost alături de noi membrii ai Asociaţiei Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras – Tighina”, care ne-au arătat locurile unde s-au desfăşurat luptele dintre separatiştii transnistreni și patrioţii români, din Republica Moldova, la Coșniţa şi Cocieri. În aceste locuri sunt ridicate monumente, în memoria celor căzuţi, unde noi am depus buchete de flori.

În ziua de 21 iulie am participat la comemorarea eroilor, în număr de zece, ai oraşului Cimişlia căzuţi în luptele duse în războiul din 1992. Comemorarea a fost condusă de primarul localităţii, Gheorghe Raileanu. Au participat veteranii de război din împrejurimi, dar și delegaţiile, compuse din 18 persoane, venite din Câmpina și Vălenii de Munte, oraş înfrăţit cu Cimişlia.

– A meritat efortul dumneavoastră?

– Scopurile excursiei, vizitarea locurilor unde au purtat bătălii înaintaşii noştri, comemorarea eroilor români de pe ambele maluri ale Prutului, strângerea legăturilor cu conaţionalii noştri și cu autorităţile publice locale, din Republica Moldova, au fost îndeplinite.

– Un pariu cu viitorul?

– Asociaţia „Cultul Eroilor” Câmpina și-a propus să facă o excursie istorică, de două zile, cu membrii Cercurilor „Cultul Eroilor” din şcolile câmpinene, în anul următor. Este vremea ca asemenea excursii să ţină de normalitatea legăturilor cu fraţii noştri de limbă, cultură, religie şi încredere într-un viitor comun, european.

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole